“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

mandag 30. april 2012

Ny bok: Skjebnesøstre 3

Det er mandag morgen snart, og det betyr at bok 3 - Mørkets frembrudd  - er ute i butikkene. Abonnenentene fikk den før helgen og er allerede i gang med lesingen har jeg skjønt.



Skiftet av identitet fra beskyttet rikmannsdatter til den unge ”enken” Karen Thuen blir atskillig vanskeligere enn Constanse hadde forestilt seg.
 
Constanse kjempet imot av alle krefter, men grepet var så hardt at hun kunne kjenne skarpe fingernegler grave seg inn i overarmen. Hun skrek om hjelp, men det var så mye bråk, så mange mennesker, at ingen hørte henne.

Det er ikke så enkelt å få skipsleilighet til København, og i mellomtiden må hun bo på et tarvelig losji på Christianias verste østkant – et sted som viser seg å skjule dystre hemmeligheter …
Karen er redd for at hun skal gjøre feil i rollen som Constanse og bli avslørt som bedrager av familien Tork, men hun er enda reddere for de lydene hun hører fra loftet om natten. Men hvorfor er det ingen andre som hører det samme som henne?

Les mer om Skjebnesøstre her

God lesehelg - selv skal jeg jobbe med nummer 4 ...

søndag 29. april 2012

Smakebit på søndag.



Smakebiten i dag er fra en bok jeg har lest før, og fordi jeg akkurat nå ikke har tid til å lese noe som krever særlig konsentrasjon, så da leser jeg en bok jeg har lest før!

Terry Pratchett har skrevet om The Discworld i mange år, og jeg tror jeg har lest de fleste. Når jeg finner en som jeg ikke har lest, er det grunn til å feire - det blir som å finne en uventet skatt. De tre heksene er noen av mine yndlingskarakterer, og i Carpe Jugulum er de i storform.
Den nye prinsessen skal døpes og kongen sender ut innbydelser til alle med stamtavler, dessverre sender han også en til vampyrene. Det er ikke så lurt, særlig siden disse vampyrene er "moderne" og har vent seg til hvitløk og solskinn siden barnsben.
Men de tre heksene - eller i dette tilfelle fire, siden prinsessens mor også er en heks - går på med krum hals.

Smakebiten er fra en diskusjon mellom greven og familien. Pratchett besvarer det evige spørsmålet: Hvordan gjør vampyrtenåringer opprør mot sine foreldre?

- What? She wears a silver corkscrew on a chain round her neck and sometimes there's even a cork on it!
- That's just a fashion item! Oh, I know she says she's partial to a drop of port, but really it's just blood in a glass. Henry actually  brought a bottle to a party and she fainted from the smell!
- Henry? Said the Countess.
Lacrimosa looked down sulkily. - Graven Gierachi, she said.
- The one who grows his hair short and pretends he's an accountant, said Vlad.

Jeg hadde fornøyelsen av å intervjue Terry Pratchett for mange år siden. Intervju med Terry Pratchett
En veldig hyggelig mann. Jeg fikk et glass honningvodka ...

Flere smakebiter her!

torsdag 26. april 2012

Og vinnerne er ...

Da her jeg trukket vinnerne etter beste evne og fordi jeg oppdaget at jeg hadde to eksemplarer av Under mistanke, så det det fire stykker som får bok.

Under the Dome ble vunnet av Gråbekka
Utenfor mistanke ble vunnet av Astrid Therese
Utenfor mistanke ble vunnet av Ywea
Englefisken ble vunnet av Tonje S.

Vinnerne skal jeg nå sende mail til, så da regner jeg med å få sendt avgårde bøkene i morgen!
Som frivillig trøstepremie tilbyr jeg første bok i Skjebnesøstre, men det er så frivillig at dere må legge igjen en kommentar for å få den!

Dette var igrunnen en veldig hyggelig måte å kvitte seg med gode bøker på, så jeg regner med at jeg kommer til å gjøre det igjen, ja.

mandag 23. april 2012

Verdens bokdag - giveaway

Det er visstnok verdens bokdag i dag og da gir folk bort bøker. Jeg har tittet i bokhyllene mine og der er det magert for øyeblikket. Jeg gir som regel bort bøker med en gang eller jeg beholder dem for å lese dem om igjen. Det er også vanskelig å gi bort bøker som befinner seg på Kindelen min ...

Jeg fant tre.

Under the Dome av Stephen King er spennende og lang, noe som et er pluss i mine øyne. Mitt eksemplar er kjøpt brukt, så den er litt sliten. Coveret er heller ikke det samme. Bare for å ha sagt det med en gang. Den er på engelsk ...



Lynda La Plante er velkjent for alle som liker britisk krim. Denne fikk jeg i påskepakken fra forlaget mitt, den har et par eselører - jeg har ingen kvaler med det - men den var overraskende god og holdt spenningen gjennom hele historien. Dette er den første på norsk.


Den siste er en av mine egne krimbøker. Det er nummer to om Dara Singh, jeg fant ikke den første. Det er ikke noe problem å lese dem som stand-alones.

Vinnerne velges ut på random.org, så si fra hvilken du vil ha, så trekker jeg etter der. Fristen blir onsdag 25 april kl. 23.59, så kanskje jeg rekker å sende dem før helgen ...


Lykke til!

Andre som har flotte giveaways:
Flukten fra virkeligheten
Av en annen verden
Bokelskerinnen

Giveawayen er nå avsluttet!

søndag 22. april 2012

Ah, søndag igjen og tid for smakebit


Jeg skulle kjøpe nye sko i dag og endte opp i en bokhandel istedet. Det er typisk. Jeg trives uhyre mye bedre i en bokhandel enn i en skobutikk - den første kan jeg gå i et par timer uten å blunke, den andre tar som regel fem minutte.
Den ene boken jeg kjøpte er en bok jeg har tenke på en stund, men har liksom ikke kommet over den.
Neil Gaimans The Graveyard Book. Jeg har kommet til s. 185 allerede og har ikke skrevet et ord i hele dag ...
Mannen er genial. Han skriver sånne bøker jeg skulle ønske jeg kunne skrive selv, men jeg innser mine begrensninger. Heldigvis finnes det folk som ham som kan skrive så gode bøker.



Utdrag:
 - Strike me silly, said mr. Owens, - if that isn't a baby.
 - Of course it's a baby, said his wife. - And the question is, what is to be done with it?
- I dare say that is a question Mistress Owens, said her husband. - And yet, it is not our question. For this here baby is unquestionably alive, and as such is nothing to do with us, and no part of our world.

Bod, eller Nobody Owens, som han blir hetende, vokser opp på en kirkegård, omsorgsfullt passet på av alle spøkelsene som bor der. Utenfor venter en morder på å finne ham ...

Spennende, morsom, original ... Vel, den anbefales i hvert fall!             

Flere smakebiter her: Flukten fra virkeligheten

lørdag 21. april 2012

Forfatteres soverom ...

Jeg kom over denne artikkelen: 15 writer's bedrooms ..., med bilder fra soverommene til femten forfattere. Bare for å ha sagt det, jeg tror ikke noe på at forfattere har det så ryddig ... Nå er de fleste av disse forfatterne døde, så det er godt mulig at noen har ryddet etter dem. Jeg skulle ønske noen ville ha ryddet hos meg. Sukk.

Det eneste bildet som ligner litt på mitt soverom/kontor er rommet til Alexander Masters (som jeg ikke har lest noe av) og selv det er på en god dag ...

fredag 20. april 2012

Boktema: Tegneserie

Dagens boktema (eller egentlig gårsdagens) er tegneserier. Mer moro hos Anette her: Anettes bokboble

Yndlingstegnerserie er vanskelig, jeg har litt for mange, egentlig. Det første jeg ser etter i Dagbladet er Pondus og Nemi. Minst en gang om dagen må jeg innom Gocomics for en daglig dose.
Blant favorittene er Peanuts - jeg blir henrykt hvis jeg finner noen av stripene der Snoopy skriver bok.
Jeremy i Zits har sin egen oppfatning av mye, også litteratur:



Denne her har av og til noen fantastiske søndagsstriper:



Bettys syn på verden er ubetalelig. Av og til treffer tegneserier usedvanlig godt:



Mine absolutte favoritter er Asterix og Obelix, dessuten har jeg en svakhet for Viggo som lager kaos i forlaget. Jeg har alltid noen sånne album på lager i tilfelle jeg får et anfall av the Blues.




søndag 15. april 2012

Bokprat i Hjemmet nr. 16 - vinn bøker!

Hjemmet har en spalte som heter Bokprat, og akkurat denne uken er det jeg som prater bok. Blsdet er i salg fra 16. april.
Intervjuet er å finne på s. 125 og som alltid er det en fin konkurranse der du kan vinne en bokpakke med seks - SEKS - bøker. Det er Song for Eirabu av Kristine Tofte, Det angår også deg av Herman Sachnowitz, Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh (som jeg ikke har lest, så nå ble jeg nysgjerrig), Guernsay forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Schaffer, samt Skandalen, den første boken i Skjebnesøstre.

Vil du delta så send en SMS til 2205 med teksten HJEbok, et mellomrom, så svaret på spørsmålet om hvem som har skrevet Markens grøde. (Det koster kr. 5)
Du kan også sende postkort til: Hjemmets redaksjon, "Bokpraten 16", 0441 Oslo.
Svarfrist er 30. april.

Jeg håper mange deltar og hadde synes det var innmari gøy om vinneren la igjen en beskjed her!

(Ta også en titt på s. 119).

Smakebit på søndag


Jeg fant åtte av Alexandre Dumas' (den eldre) bøker som jeg lastet ned på min lille Kindle, kun fordi en av dem er en av mine favorittbøker. Og nei, det er ikke De tre musketerer.
Fra Wikipedia, siden jeg ikke har baksideteksten: The story begins with a historical event — the 1672 lynching of the Dutch Grand Pensionary (roughly equivalent to a modern Prime Minister) Johan de Witt and his brother Cornelis, by a wild mob of their own countrymen — considered by many as one of the most painful episodes in Dutch history, described by Dumas with a dramatic intensity.
The main plot line, involving fictional characters, takes place in the following eighteen months; only gradually does the reader understand its connection with the killing of the de Witt brothers.
The city of Haarlem, Netherlands has set a prize of 100,000 guilders to the person who can grow a black tulip, sparking competition between the country's best gardeners to win the money, honour and fame. The young and bourgeois Cornelius van Baerle has almost succeeded, but is suddenly thrown into the Loevestein prison. There he meets the prison guard's beautiful daughter Rosa, who will be his comfort and help, and at last his rescuer.

Smakebiten: - Oh, my dear child, my worthy master! cried the old housekeeper, who now likewise made her appearance in the dry-room., - take your gold, your jewlery, and fly, fly!"
-But how shall I make my escape, nurse? said Van Bearle.
- Jump out of the window.
- Twenty-five feet from the ground!
- But you will fall on six feet of soft soil!
- Yes, but I will fall on my tulips.

Man må jo bare like en helt som heller går i fengsel enn å ødelegge sine elskede tulipaner!

Flere smakebiter: Flukten fra virkeligheten: masse fint!

fredag 13. april 2012

Presanger er gøy!

Er det noe hyggeligere enn å få tre bøker jeg ikke har lest før - på en helt alminnelig torsdag?
Horowitz har jeg hørt om, men jeg har ikke lest noe av ham. Denne her ser passe skummel ut.

Baksideteksten: Tad Spencer has everything a boy could want - incredibly rich parents, and a whole summer ahead to enjoy whatever he pleases. Until one evening he makes the huge mistake of wishing he was someone else. The next morning he wakes up as Bob Snarby, trapped in a cruel and squalid funfair world inhabited by hapless criminals, mysterious fortune-telolers and the murderous Finn.
And when his old and new lives collide, Tad uncovers a shocking secret that leads him to his worst enemy of all ...






Også en av Horowitz sine.
Baksiden: New pupils are made to sign their names in blood ... The assistant headmaster has no reflection ... The French teacher disappears whenever there's a full moon ...
Follow David Eliot's adventures at the spookiest school around - Groosham Grange!


Jeg er så misunnelig på britiske forfattere som alltid kan bruke kostskoler for hva de er verdt! De slipper å forholde seg til hva man skal gjøre med foreldre og søsken - det er mye enklere å snike seg vekk fra en rektor enn fra en mamma ...







Og så den siste av Michael Morpurgo. Jeg har ikke lest noe av ham før, men jeg har jo hørt om War Horse ...

Baksidetekst: Never has Aman needed a friend more than when a Springer Spaniel appears in the mouth of his Afghan cave. The dog becomes a constanst companion, a shadow, and that's what Aman decides to call her.
But life becomes more dangerous by the moment. Eventually, Aman and Shadow find the courage to leave. But how far can Shadow lead them?
And in this terrifying new world, is anywhere really safe ...?
Noen som har lest disse?

tirsdag 10. april 2012

Duma Key av Stephen King

DUMA KEY is the engaging, fascinating story of a man who discovers an incredible talent for painting after a freak accident in which he loses an arm. He moves to a 'new life' in Duma Key, off Florida's West Coast; a deserted strip, part beach, part weed-tangled, owned by a patroness of the arts whose twin sisters went missing in the 1920s. Duma Key is where out-of-season hurricanes tears lives apart and a powerful undertow lures lost and tormented souls. Here Freemantle is inspired to paint the amazing sunsets. But soon the paintings become predictive, even dangerous. Freemantle knows the only way forward is to discover what happened to the twin sisters -- and what is the secret of the strange old lady who holds the key? The story is about friendship, about the bond between a father and his daughter. And about memory, truth and art. It is also is a metaphor for the life and inspiration of a writer, and an exploration of the nature, power and influence of fiction.


Hm, ja, tusen takk. Hvordan kan en anmeldelse overgå det der? Godt spørsmål. Jeg skal ikke si så mye, men jeg kommer nok til å lese denne om igjen på ett eller annet tidspunkt. Dette er en av disse Stephen King bøkene som tipper over i det litterære – selv om jeg likevel ikke ville ha lest den før jeg la meg. Jeg blir fort mørkredd av King ...

Han har helt ødelagt den amerikanske landsbygden for meg, jeg ville aldri ha våget å kjøre bil alene der etter solnedgang. Og nå har han mer eller mindre ødelagt tanken på Florida også. Gud vet hva som finnes i vannet utenfor strendene der.

Etter en bok som dette, opplever jeg som regel et lite anfall av manglende selvtillit i forhold til min egen skriving. Det går som regel over, men det stikker til, gitt.
Det er litt fristende å ta en "Misery" på ham ...



Et sitat:
Don't quit until det picture's complete. I can't tell you that's the cardinal rule of art or not, I'm no teacher, but I believe those six words sum up all I've been trying to tell you. Talent is a wonderful thing, but it won't carry a quitter. An there always comes a time - if the work is sincere, if it comes from that magic place where thought, memory, and emotion all merge - when you will want to quit, when you will think that if you put your pencil down your eye will dull, your memory will lapse, and the pain will end. I know all this from the last picture I drew that day - the one of the gathering on the beach. It was only a sketch, but I think that when you're mapping hell, a sketch is all you need.

Ikke litterær, liksom ...

9 april ...

Jeg har skrevet om dette før: Et knippe bøker om krigen
Inkludert en liten kuriositet, min første bokutgivelse: I svastikaens skygge. På Deichmanske sin side er det faktisk en link til e-bokutgaven! Den finnes her i Bokhylla.no: I svastikaen skygge e-bokutgave

Nuvel, det var en digresjon.
Årets krigslitteratur, som jeg mer eller mindre har lest, eller skal lese.

Denne fyren jobbet på kontor i Bergen det meste av krigen. Hver gang han gikk på jobb, må han ha passert fanger som ble ført til og fra tortur. Han nevner dem ikke med et ord.
Det i seg selv er fascinerende.

mer om boken






Jeg liker å lese om Vestlandet under krigen, det finnes ikke så mange bøker om akkurat "min" kyststripe, men av og til dukker det opp noe. Denne er på leselisten min. I 1944 var det økt aktivitet langs kysten ...

mer om boken






Ikke leste enda, men står i bokhyllen på vent. Er ikke helt sikker på hvor nøye jeg kommer til å lese den. Er litt redd for at den er veldig Gutta på skauen i sagastil ...

mer om boken





Og til slutt  ...
Arnfinn Haga har en imponerende merittliste når det gjelder krigsbøker, særlig fra Vestlandet. Han er tilnærmet enerådende. Det finnes tilløp til mange spennende historier i hans bøker, bare så synd at jeg blir så eitrende frustert hver gang jeg åpner en av bøkene hans ...
Årsaken er at han aldri holder seg til en historie, det er alltid en salig blanding av småhistorier av typen: en mann bodde i ...dal, så kom tyskerne og han ble skutt. Så var han ute av soga. Sagastil!
Noen av personene får to avsnitt, andre et helt kapittel, men grunnleggende er det nøyaktig den samme måten å fortelle på som går igjen.
LIkevel har jeg tre av hans bøker i hyllen min, og jeg har lest flere andre.
Hvorfor?  Ja, si det. Jeg får skylde på at jeg er vestlending ...

søndag 8. april 2012

Smakebit på søndag: Duma Key


Forrige søndag ba jeg om hjelp til å bestemme meg for hvilken bok jeg skulle velge: Ken Folletts World Without End, og George R.R. Martins A Game of Throne. Mange gode råd, og jeg endte opp med - Stephen Kings Duma Key. Jeg leste en setning om den på Bokelskere.no, og da måtte jeg bare lese den.
Og det angrer jeg ikke på. De to andre står på leselisten, men først må jeg gjøre ferdig denne.

Omtale: DUMA KEY is the engaging, fascinating story of a man who discovers an incredible talent for painting after a freak accident in which he loses an arm. He moves to a 'new life' in Duma Key, off Florida's West Coast; a deserted strip, part beach, part weed-tangled, owned by a patroness of the arts whose twin sisters went missing in the 1920s. Duma Key is where out-of-season hurricanes tears lives apart and a powerful undertow lures lost and tormented souls. Here Freemantle is inspired to paint the amazing sunsets. But soon the paintings become predictive, even dangerous. Freemantle knows the only way forward is to discover what happened to the twin sisters -- and what is the secret of the strange old lady who holds the key? The story is about friendship, about the bond between a father and his daughter. And about memory, truth and art. It is also is a metaphor for the life and inspiration of a writer, and an exploration of the nature, power and influence of fiction.

Alt det der, og litt til. Den er altfor spennende, og jeg har vanskelig for å legge den fra meg. Som alltid er jeg litt misunnelig på Stephen King og har øyeblikk der jeg er litt misfornøyd med min egen skriving - i hvert fall så lenge jeg fortsetter å lese  ...

Obs, holdt på å glemme smakebiten!

"Now, looking at it with what I hoped was a dispassionate eye, I realized disturbing was probably the wrong word; that baby was fucking terrifying. Looking at it was like looking at a mind turned sideways."

( "it" er i dette tilfelle et maleri. Min anm).

Andre gode smakebiter: Flukten fra virkeligheten: godsaker i fleng

tirsdag 3. april 2012

Påskelektyre ...

Alt handler jo om krim i påsken - det er ganske stilig. De fleste utenlandske krimforfattere jeg kjenner, er misunnelige på akkurat det. Tenk å ha en egen sesong for krimbøker!
En av frynsegodene med å være forfatter, er en rimelig god tilgang på bøker. I påskepakken fra forlaget dukket første bok om Anna Travis opp (sammen med en alldeles nydelig sjokoladeplate - vi blir bortskjemte!). Lynda La Plante er en årgangsforfatter, og absolutt verdt å lese. Jeg har ikke begynt på den ennå ...

Schibsted: Anna Travis 1


Jeg stakk også innom salgsavdelingen og fylte sekken med godsaker, litt på måfå, litt etter anbefaling.
Den første er Dødsfrykt av Cynthia Eden. Den har jeg allerede lest, og selv om historien var god og spennende, ble jeg distrahert av all sengegymnastikken som brøt inn i handlingen vel ofte. Etter de tre, fire første gangene ble jeg så smått irritert ... men altså, krimhistorien er spennende.

Schibsted: Dødsfrykt

Neste bok ut er Mørkets skapninger av Stacia Kane. Den har jeg begynt på og så langt ser det bra ut. Dette er en av disse overnaturlige thrillerne hvor alle er enten vampyrer eller zombier eller en eller annen form for udødelig onskap.

Schibsted: Mørkets skapninger
Fjerde bok er av en av mine yndlingsforfattere. Nora Roberts under pseudonymet J. D. Robb. Det er en serie med Eve Dallas som hovedperson. Handlingen er lagt til 2057 (tror jeg), og akkurat det er jeg ikke så sikker på fungerer særlig bra. Heldigvis kommer det ikke i veien for en god historie. Jeg har lest et par andre i denne serien - dette er nr. 40 - og det ser ikke ut til at det gjør noe at jeg leser dem litt hytt og vær, og om hverandre. Jeg har lest omtrent hundre sider, og er fornøyd - selv om jeg innbiller meg at jeg har løst gåten (Og nei, jeg har ikke sniktittet - ennå ...).
Schibsted: En vakker død.
Altså, spenningsbøker med høy spenningsfaktor.

søndag 1. april 2012

Smakebit på søndag - valgets kvaler


Jeg har fått Kindle, og på den Kindelen kan jeg bestille "samples" eller smakebiter fra bøker som ser interessante ut. Nå har jeg lastet ned smakebiter fra to bøker og jeg klarer ikke bestemme meg for hvilken av dem jeg skal lese. Så kanskje dere kan hjelpe meg litt.

Bok 1: A Game of Thrones
Jeg har sett de to første episodene av denne her, og syntes i utgangspunktet den virket spennende, men så skjedde det noe jeg ikke likte noe særlig (la ut en spoiler her, og den måtte jeg selvfølgelig ta bort!), og da mistet jeg litt av lysten. Jeg har ikke sett resten. Dessuten leste jeg litt om forfatteren og han er visstnok ikke den som leverer manus i tide og utide. Jeg like smakebiten fra Amazon, men er det verdt å kaste seg på denne serien?

Smakebit: In the south the last weirwoods had been cut down og burned a thousand years ago, except on the Isla of Faces where the green men kept their silent watch. Up here it was different. Here every casthle had its godswood, and every godswood had it's heart tree, and every tree its face.

The first volume of A Song of Ice and Fire, the greatest fantasy epic of the modern age. GAME OF THRONES is now a major Sky Atlantic TV series from HBO, starring Sean Bean.Summers span decades. Winter can last a lifetime. And the struggle for the Iron Throne has begun.As Warden of the north, Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must … and a dead enemy is a thing of beauty.The old gods have no power in the south, Stark’s family is split and there is treachery at court. Worse, the vengeance-mad heir of the deposed Dragon King has grown to
maturity in exile in the Free Cities. He claims the Iron Throne.

Bok 2:  World without End av Ken Follett.
Jeg har akkurat lest ferdig Pillars of Earth, og likte den fantastisk godt. Den kunne gjerne ha vart femhundre sider til for min del. Men World without End er ikke akkurat en fortsettelse, siden handlingen er lagt 200 år senere. Jeg er litt sånn halveis når det gjelder denne her. Det hender at bok to av noe man liker innmari godt ikke nødvendigvis er like bra ...

Smakebit: Merthin was surprised. Children were forbidden to go into the forest. Outlaws hid there, men and women who lived by stealing. Children might be stripped of their clothes, or made into slaves, and there were worse dagners that paretns only hinted at. Even if they escaped such perils, the children were liable to be flogged by their fathers for breaking the rules.

Omtale fra forlaget:
På allehelgensdag i året 1327, sniker fire barn seg ut av katedralbyen Kingsbridge. I skogen ser de to menn bli drept.Som voksne vil livene deres flettes sammen av kjærlighet, ambisjoner, grådighet og hevn. De kommer til å oppleve fremgang og sult, pest og krig. En av guttene reiser over hele verden, men kommer hjem til slutt. Den andre blir en mektig, korrupt adelsmann. En av jentene trosser den sterke, middelalderske kirken. Den andre forfølger en umulig kjærlighet. Og alle lever de i skyggen av de uforklarlige mordene de bevitnet den skjebnesvangre dagen i barndommen.I all evighet er en frittstående oppfølger til Stormenes tid. Handlingen er lagt til den samme byen, Kingsbridge, men to hundre år senere.

Hva bør jeg altså velge? Det er veldig sannynlig at jeg tar en Ole Brumm og sier ja, takk, begge deler - men jeg må uansett begynne med en av dem ...

Andre herlige smakebiter finnes her: Flukten fra virkeligheten: Smakebit på søndag