“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 21. oktober 2012

Smakebit på søndag: Slavene på Akerhus



Jeg korrekturjobber for tiden, og er fordypet i researchdetaljer. Det tar tid og det kan være frustrerende, men resultatet blir - forhåpentligvis - et bedre manus.
Men derfor har jeg ikke mye tid til lystlesing. jeg har en novelle igjen av Liv Karins bok, og i hvert fall 2/3 deler igjen av Tommyknockers som ikke er fullt så engasjerende som jeg husker. Det spørs hvor langt jeg gidder å lese. Drolshagen er satt i hyllen en ukes tid.

Så hva kan jeg tilby av smakebit denne søndagen?
En av researchbøkene jeg har liggende ved siden av datamaskinen i disse dager er Yngvar Ustvedts bok om slavene på Akershus. Man tenker sjeldent på det når man ser festningen som ruver nede i Oslo havn, men det var i sin tid et beryktet fengsel. Omtrent som Alcatraz i USA. Her satt de verste fangene, her ble fangene utsatte for både det ene og det andre. Og for meg som skriver om kommandanten på Akershus i 1793, er det veldig nyttig, selvsagt. Ustvedts bok dekker hele perioden festningen var i bruk, jeg leser derfor ikke alt, men jeg leser alltid mer enn hva jeg trenger fordi jeg synes det er så interessant ...
Og bare for å ha sagt det, jeg hadde to år på rad sommerjobb som guide på festningen i mine studiedager, så jeg er ikke helt ukjent med historien.

Smakebiten er fra s. 89

Forskjellige forslag til bedring av forholdene fremkom. "Gi alle fangene gratis skråtobakk!" skrev den dødssyke Wergeland fra Grotten. "De er helt avhengige av tobakk og lider mer enn man kunne tro om de ikke får".
      Men dikterens råd ble ikke fulgt. Derfor gjentar han det i en avisartikkel 29. november (1844 m.a.). "Uroen i Slaveriet har ikke gitt seg, og det er fordi fangene mangler skrå," skriver han. "De blir syke og lider når de har tygget opp alle lommer og fortært alt lommerusk som inneholder tobakk! Gi dem snus!"




Flere smakebiter hos Mari som alltid: Flukten fra virkeligheten

onsdag 17. oktober 2012

Hurra - Skjebnesøstre er å få som e-bok :D

Omsider har også jeg blitt digital - jeg føler meg helt elektronisk her jeg sitter. Jeg er strålende fornøyd, og selv om jeg ikke helt har funnet ut hvordan jeg skal laste ned et eksemplar på min lille Kindle, vet jeg at det er mulig.
Men jeg har jo lest bøkene, så det haster ikke så veldig for min del ...

Første bok er gratis ... resten er noen tastetrykk unna. De fem første er ute nå, resten kommer fortløpende!
Følg linken til Digitalbok.no

Skjebnesøstre - de fem første som e-bok

søndag 14. oktober 2012

Smakebit på søndag: Den vennlige fienden



Det er ingen hemmelighet at jeg er fascinert av krigen. Jeg startet min forfatterkarriere med boken I svastikaens skygge, som så absolutt er en krigsbok. (For å skryte litt så vant jeg pris i Grøndal og Dreyers romankonkurranse med den boken, en delt pris med Frid Ingulstad - okay, skryten over).

Det kommer stadig nye bøker om krigen, og noen av dem er riktig så spennende. Jeg skulle kjøpe en bok til en venn og gikk i faktaavdelingen på Tanum. Big mistake. Jeg kom hjem med tre bøker jeg ikke hadde tenkt på, deriblant Ebba D. Drolshagens Den vennlige fienden.

Jeg husker en 17.mai-feiring i den norske kolonien i Spania på tidlig sytti-tallet. Min mor (f. 1939)hadde truffet et eldre tysk ektepar som var veldig hyggelige, og invitert dem med. Min snille bestemor var ikke like begeistret. Hun kunne knapt se på dem, langt mindre snakke med dem. Særlig da den eldre tyske herremannen begeistret la ut om hvor fantastisk det hadde vært å være i Norge da han var ung... soldat ... på Rjukan. Muligens ikke det beste emnet å snakke om med en eldre norsk kvinne - han innså det en anelse for sent. Det ble liksom ikke helt den gode stemningen etter det ...

Den vennlige fienden er basert bl.a. på dagbøker, brev og intervjuer med tyske soldater som befant seg i Norge eller Frankrike under krigen. Det er interessant at Drolshagen - som selv er norsk/tysk - sammenligner okkupasjonen i disse to landene. Opplevelsen var på mange måter veldig forskjellig. I Norge hadde man et godt forhold til Tyskland før krigen, mens i Frankrike husket man så altfor godt første verdenskrig.

Det jeg finner fascinerende er de tyske soldatenes egne opplevelser av å være i Norge under krigen. De hadde en helt annen oppfatning enn nordmenn flest, og syntes det hadde vært en fantastisk å være her. Jeg antar at de sammenlignet det med østfronten ...

Okay, smakebiten er fra s. 16. Jeg har ikke lest så mye ennå.

I "Retningslinjer for opptreden ved personlig kontakt med den norske befolkning", som Wehrmacht-ledelsen ga til soldatene sine, heter det spisst: "Nordmannen har ingen sans for militær disiplin og autoritæt".


(Personlig synes nå jeg at det er et hederstegn, men forstår at nazistene ikke så det på samme måten ...).









Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten

mandag 8. oktober 2012

Forsmak på bok 6: Jomfrusalget

Neste bok i Skjebnesøstre kommer 15 oktober, som, for den som ikke leser kalenderen (meg selv inkludert), er neste mandag.
 
Fra baksideteksten:
 
Madam Nilsen arrangerer en auksjon med unge piker der Constanse er den store attraksjonen. Hun blir plassert på et podium i et rom fullt av lystne menn. Hun er sikker på at hun er fortapt, at det ikke finnes noen vei ut av dette marerittet.
 
Stemmer fra mennene bølget mot henne.
– For et syn!
– Vel verdt en auksjon!
– Madammen har overgått seg selv!
Constanse svelget gråten. Hun aktet ikke å la disse … disse dyrene se henne med tårer i ansiktet! Hun rettet nakken og stirret de lystne mennene i øynene.
Hun skulle huske hvert ansikt!

Karen vil for enhver pris finne Constanse og begir seg alene til Pipervika på nattestid. Plutselig skjærer et kvinneskrik igjennom luften. Hva er det som skjer?

Høres spennende ut? På Skjebnesøstres facebookside ligger et annet utdrag: Skjebnesøstre på Facebook 

søndag 7. oktober 2012

Smakebit på søndag: The Tommyknockers

Dette blir kort, jeg har et manus å finlese og jeg har utsatt det bittelittegrann for lenge ...



 
Smakebiten er fra en gammel Stephen King bok. Jeg skulle egentlig kjøpe en annen bok, en nyere bok, og trykket feil. Men det er lenge siden jeg har lest denne, så jeg tenkte det var like greit.
The Tommyknockers er skrevet i Kings kokainperiode og er vel en av bøkene han ikke husker selv, tror jeg.
 
Kort fortalt går historien ut på at Bobbi Andersen, selv-isolert forfatter av westernromaner, finner noe i skogen som  overtar livet hennes - og ikke på en sunn måte ...
 
Smakebiten er fra kapittel 5
 



 
She had a book but wasn't reading it. It lay open facedown in her lap (this fragment of vision was so perfect Gardener could even read the book's title - it was Watchers, by Dean Koontz) while Bobbi loooked out the window into the dark, thinking her own thoughts - thoughts which would follow one after the other as sanely and rationally as you could want a train of thought to run.
Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten