“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

torsdag 25. mars 2010

Hvorfor skrive?

Jeg har dårlig tid - manus må være ferdig til søndag og jeg mangler sider ... mange sider. Men nok om det.
Hvorfor skrive?
Hvilke demoner tvinger oss til å sitte ved tastaturet time etter time, dag etter dag - ferier og helligdager? Det er et spørsmål som alle forfattere må stille se selv på ett eller annet tidspunkt. Tror jeg i hvert fall. Selv stiller jeg meg det spørsmålet rett som det er - spesielt når timene går og ordene ikke kommer. Jeg kan bruke en hel dag på å skrive et avsnitt ...
Jeg har begynnende tennisalbue og gnagsår på fingertuppene, jeg har ikke sett dagslys siden desember, det knaker i rygg og ledd, og av og til er jeg så tom i hodet at jeg ikke får sove. Akk og ve ...
Livet ville vært mye enklere med en fast jobb - på mange måter. Folk å forholde seg til, arbeidsoppgaver som skal utføres, en adskillig enklere selvangivelse og klokken fire eller fem så går man hjem? (En helt annen ting er jo om det finnes sånn jobber ...).
Nåvel, tilbake til poenget før jeg faller over tastaturet og det eneste som kommer en endeløs rekke av zzzzzz.
Hvorfor skrive?
Jeg har skrevet siden jeg var barn. Det er en trang til å skrive ned historiene som dukker opp i hodet. Jeg er en storydreven forfatter - jeg skriver den type historier jeg selv liker å lese. Når jeg går på gaten eller lager middag eller sitter hos tannlegen, så eksisterer jeg også på et helt annet plan - det planet som ser historier utfolde seg og ikke har tid til å bry seg om at dører dukker opp rett foran nesen min og ekspeditører skal ha betalt. Hvem har vel tid til sånt?
Hvis jeg ikke skriver ville sannsynligvis hodet mitt eksplodere (jeg ønsker meg en sånn greie som Harry Potters rektor har, der hvor han trekker tråder ut av hodet og putter i en boks). Jeg ville i hvert fall ha blitt enda mer distre enn jeg er nå, enda mer hodegal - og sikkert ikke fått sove fordi historiene hele tiden surret rundt i hodet istedet for å havne på papiret - eller datamaskinen. Jeg ville ha glefset til folk og sparket hunder ...
Hvorfor skriver du?

6 kommentarer:

 1. Jeg skriver av samme grunn som deg; jeg blir drevet fremover av fingrene, pennen, tastaturet. Fantasien stopper aldri. Jeg har en konstant trang til å svare på tråder og kommentarer, og har aldri sagt nei til å skrive noe som helst.

  Men jeg er ikke forfatter. Dessverre. Det skulle jeg gjerne ha vært, men greier ikke å ha nok orden i kaoset jeg vil skrive om. Det hadde med andre ord ikke vært en god roman (jeg ser for meg at det er det jeg hadde foretrukket). Kanskje jeg kan ta noen skrivekurs en gang i tiden..

  Jeg valgte det ( for meg) nest beste; norsklærer. Så får jeg i alle fall være i nærheten av tekst og litteratur dagen lang. Samt skrive selv.

  Det er forøvrig veldig hyggelig for oss andre at dere forfattere har en sånn hverdag. Hva skulle vi ellers ha lest?

  SvarSlett
 2. Hei Lena. Hyggelig at du la inn en kommentar. Jeg tror at når du har en så sterk formidlingstrang som du tydeligvis har, så er du forfatter - du er bare ikke utgitt ennå. Ofte kan det å sende et manus til en redaktør være en skikkelig bøyg - men det er vel verdt å ta sjansen. Selv om du kanskje ikke er helt fornøyd med det du har skrevet, så kan en tilbakemelding være det som gjør at du nettopp får orden i kaoset. Jeg har ikke tatt skrivekurs, men jeg har lest mange (veldig mange) bøker om skriving - min favoritt er Stephen Kings On Writing).
  Lykke til med skrivingen!
  Natalie

  SvarSlett
 3. Jeg skriver fordi jeg må. Hvem skulle ellers fortelle den historien jeg har i hodet mitt? :) Men kalle meg forfatter, våger jeg ikke ennå... Ikke før en evt. kontrakt er vel i havn, noe jeg har fått signaler på kan skje i løpet av våren, dersom det neste manuset til romanen min, faller i smak hos forlaget.

  I dag har jeg en fast, trivelig jobb - åtte til fire, mandag til fredag. Det er trygt og godt. Jeg vet hver måned hva som kommer inn på kontoen min.
  Likevel er det noe annet jeg "drømmer" om. Det å kunne styre arbeidsdagen min selv. Det å kunne starte å arbeide kl tolv, isteden for åtte, om jeg ønsker. Eller ha fri en formiddag, og heller arbeide utover kvelden eller natta.
  Jeg trives hjemme - i mitt eget selskap. Jeg ønsker meg "rolige" morgener, uten å måtte være et sted, til et bestemt klokkeslett, dag ut og dag inn. Kunne sette meg med pc'en i fanget, i pysjen, om det passer meg akkurat den dagen.

  Så får våren og sommeren vise, om drømmen min kan bli en realitet en gang :)

  Renate

  SvarSlett
 4. Hei Renate
  Da har du jo kommet langt! Som jeg sa til Lena tidligere, du er forfatter, du er bare ikke utgitt ennå. Og for deg virker jo det som om det er like rundt hjørnet. Gratulerer! Jeg håper det går bra og at du får det som du vil. Du har jo rett - man styrer sin egen hverdag, skriver i pysjen (rett som det er), jobber om natten (stort sett), personlig begynner jeg ikke ordentlig å skrive før sånn i 3-4 tiden på ettermiddagen, og liker å sitte utover natten. Det er mer ro på den tiden. Men på den annen side har jeg beinharde deadlines å forholde meg til, spesielt nå som jeg er serieforfatter.
  Lykke til! Jeg gleder meg til å lese bøkene dine!
  Natalie

  SvarSlett
 5. Hallo Natalie

  Jeg er bare 15 1/2 år gammel, men jeg har kommet på side 185 i en fantasybok jeg skriver. Bøkene du skriver høres veldig spennende ut, så vurderer sterkt å lese dem.

  Jeg skriver for moro skyld og for å se resultater. Jeg har også masse tanker i hodet hele tiden, men det er ikke alltid jeg rekker dem ned pga utrolig masse lekser og prøver på skolen. Har du noen tips til hvordan jeg kan oppnå gode resultater på skolen og samtidig ha mye tid til å skrive.
  Jeg er ikke så veldig aktiv i det sosiale liv, så det går nok bra med alle tips;)

  Men ideer og tanker spinner rundt, og noen ganger klarer jeg ikke ordentlig å snakke engang da jeg har bilder og scener til bøker og noveller på netthinnen. Flere ganger kommer også sitater til tekster ut når jeg skal fortelle noe til venninnene mine.

  Jeg har også sendt inn det uferdige manuset mitt inn til Schibsted forlag to ganger. Ett i fjor vår og ett i våres. Venter faktisk på svar nå:)

  Anine

  SvarSlett
 6. Hei Anine
  Gratulere med manus! Jeg kan si med en gang at du er modigere enn jeg var på din alder, jeg våget aldri å sende noe inn til et forlag. Jeg håper du tar vare på alt du skriver - min første roman som jeg skrev som fjortenåring var kilden til Ildfuglen, så du vet aldri hva ting blir til slutt. For å bli forfatter må du lese og skrive mye, og det gjør du tydeligvis. Når det gjelder skole, så var ikke jeg noe skolelys. Jeg var flink i fag som historie og norsk, og sto såvidt i mattematikk. De middels karakterene jeg fikk, begrenset mulighetene til de studiene jeg ønsket meg, så jeg burde nok ha vært mer disiplinert. Det beste er kanskje å gjøre unna skolearbeidet først, og så bruke annen fritid til skriving. Å være forfatter krever selvdisiplin, men siden du har skrevet så pass mye allerede, så regner jeg med at du har det i bøttevis. Jeg har skrevet en bok for barn om det å skrive, den er nok litt for nybegynner for deg, men hvis du ønsker et eksemplar, så sender jeg den gjerne til deg. Hvis du går inn på Bokelsere.no og finner meg der, så send meg adressen din i en privat melding.
  Lykke til med skrivingen din - det hadde vært veldig hyggelig å høre hvordan det går med manusene dine!

  SvarSlett