“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

torsdag 21. juni 2012

Besatt bokkjøper jeg? Næ ...

Det er Silje på Siljes skriblerier som har sparket igang denne bloggposten - det finnes allerede flere som har latt seg inspirere. Dette er min "versjon"...

Er du helt besatt av å kjøpe bøker?

Jeg synes ikke det selv, men i årenes løp har det blitt påpekt at jeg kanskje ikke nødvendigvis må kjøpe bøker bare fordi jeg er i en bokhandel. Eller i en kiosk. Eller på en flyplass. Eller i matvarebutikken ... Så kanskje litt besatt? Jeg klarer uansett ikke gå forbi noe sted der det står bøker i vinduet, uten å titte innom.

Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker og pleier du å handle sammen med andre eller alene?

Jeg kjøper ikke så mange bøker lenger siden jeg ikke har like mye tid til å lese som før. Normalt har jeg kjøpt et par bøker i uken, nå er det kanskje to-tre bøker i måneden. Jeg foretrekker å kjøpe bøker alene. På den måten kan jeg nyte letingen. Det er ingen som orker å være sammen med meg inn i en bokhandel, siden jeg fort kan bruke noen timer der inne.

Hva er det som gjør at du bli tiltrukket av en bok?

Ja, si det. Ofte tiltrekkes jeg av et interessant cover, eller det kan være en ny bok av en forfatter jeg liker, eller en spennende tittel - det kan igrunnen være hva som helst. Når jeg er i en bokhandel, streifer jeg fra hylle til hylle, og vet aldri hva jeg ser etter før jeg finner det. Akkurat det kan nok aldri erstattes av en e-bokhandler ...

Er det en spesiell sjanger du foretrekker?

Jeg liker tykke bøker, sånne som varer en stund. Grøssere er fine, krimbøker er topp og finner jeg en skikkelig romantisk murstein er jeg i himmelen. Får jeg kombinasjon av disse tre, er det enda bedre. Det jeg leser mest av for tiden er research fra 1700-tallet, eller gjerne en klassiker siden de er billige eller gjerne gratis på kindelen. Litt økonomisk kan jeg jo være.

Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker?

Det spiller ingen rolle for meg. Jeg kjøper den boken jeg liker og kan få tak i.

Hvor mange penger synes du det er greit å bruke i måneden?

Jeg bruker en del på research til Skjebnesøstre for øyeblikket, så underholdningsbudsjettet er mindre. Bruker vel et par hundre kroner, kanskje litt mer? Jeg tenker som så at da bruker jeg i hvert fall penger på noe fornuftig, istedet for sjokolade ...

Har du noensinne hatt bokkjøpstopp eller bokkjøpbegrensning?

Det er for lett å kjøpe bøker på min lille Kindle, og jeg må virkelig passe meg. Begrensingen kommer av seg selv, siden jeg ikke har så mye tid til overs. Når jeg får tid, derimot ... ah. (Jeg har laget meg en pensjonistliste - så muligens om en tjue års tid?)

Når du har kjøpt en bok – hvor lang tid tar det før du leser den?

Som regel er jeg igang med boken mens jeg står i kø for å betale den.

Billige eller dyre – innbundet eller paperback?

Jeg liker paperback fordi de er små og lette å ta med seg. Når jeg kjøper innbundet er det som regel fordi jeg ikke orker å vente til paperbackutgaven kommer i salg.

4 kommentarer:

 1. Morsom lesning om deg og din boklidenskap! :-)
  Nyt dagen,- med eller uten bok! Jeg går nå og lurer på hvilke bøker jeg skal ta med meg på Kreta-ferie...
  Ha en strålende dag!!
  Klem

  SvarSlett
 2. Artig lesing:-) Ha en finfin dag.

  SvarSlett
 3. kjenner meg igjen i mye av det du skriver, har bestemt meg for å begrense i år, men klare det, tja, noe iallefall. Idag skal jeg avgårde for å handle, kommer nok til å stikke innom en bokhandel, bare tanken på det gjør meg i godt humør, og da vet jeg hvordan det ender :)) Ha en god dag!

  SvarSlett
 4. Hyggelig å bli kjent med dine lesevaner : )Forresten: Det var et utrolig tøfft bilde du har brukt som illustrasjon!

  SvarSlett