“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 10. februar 2013

Smakebit på søndag - hm


 
Jeg har klaget fælt på sykdom siden januar, nå er jeg frisk, så nå har jeg ikke noe å klage over lenger. Men jeg må ta igjen tapt tid, og det innebærer at alt jeg gjør for tiden, er å jobbe med manus som skal i trykken neste uke, og som burde ha vært i trykken i forrige uke. Det igjen innebærer mye skriving, mye språkvask, og enda mer omskriving - samt å luke ut alle de rare tingene som skrivegremlingene putter inn i manuset mitt!
 
For å gjøre dette "short and sweet": den eneste boken jeg blar i nå, er Språkvett. Dette er boken om norsk gramatikk. Veldig nyttig for en forfatter som lærte sin grammatikk på 70-tallet. Noe som avsløres ved at jeg sier ting som "pluskvamperfektum" (uten at det er noen garanti for at jeg kan forklare hva det er ...). Det jeg vet om grammatikk sitter i fingrene - min redaktør ville nok fnise litt over den påstanden, siden hun kjenner så altfor godt til min noe lemfeldige behandling av blant annet kommareglene ... det er der Språkvett kommer inn.
 
 
I Språkvett finner jeg gullkorn av denne typen:
 
banning - etter banning og andre kraftuttrykk, som etter tiltaleord, svarord og interjeksjoner, setter vi komma:
Søren, som det regner i dag!
Fy fader, det skal du få igjen!
 
Hvis jeg nå bare kunne finne ut hva "interjeksjoner" er ...
 
Flere smakebiter hos Mari som alltid: Flukten fra virkeligheten
 
 
 


7 kommentarer:

 1. Kanske inte så mycket nöjesläsning, men intressant är det i alla fall :)

  SvarSlett
 2. Godt å høre at du er frisk igjen, Natalie :) Vet du at denne boken fikk jeg virkelig lyst til å kjøpe meg, jeg liker å kunne skrive korrekt, men vet dessverre at jeg ikke alltid gjør det.

  Ha en fortsatt fin søndag :)

  SvarSlett
 3. Å skive korrekt, kunne helt klart trengt å lese litt om det ja:) Skriver utrolig dårlig, vet ikke hvor jeg har vært i norsktimene for da 10 år siden, men har da helt klart ikke fulgt med. Skylder på hormoner og guttegalskapen på den tiden, var jo tross alt mer spennende:) Men skulle ha hatt noen ekstra timer nå:) Takk for smakebit!:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 4. Denne boken kunne jeg også ha trengt for det er slett ikke alltid at jeg skriver rett. Takker for tips!

  SvarSlett
 5. Där kan man nog hitta många guldkorn:-)

  SvarSlett
 6. Ja, denne kunne vært nyttig å hatt.. Min grammatikk er vel lært på 60- og 70- tallet.. Er det så mye forskjell i dag da?

  SvarSlett
 7. Jeg har to bøker som han der Vinje har skrevet, og en av dem inneholder kommaregler. Tok de med på jobben denne uka og har lest litt i de. Kanskje den du har er bedre.

  SvarSlett