“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

fredag 2. november 2012

Fra en serieforfatters hverdag - kontrakter og tanker ...Som sikkert mange har fått med seg, så har Schibsted hatt romankonkurranse. De fant ingen vinner, men tre deltakere får et stipend på 50.000 hver. Jeg er en av de tre. (Og hvis noen lurer, så var konkurransen anonym. Ingen på Schibsted kjente til mitt bidrag på forhånd).

I går - på Halloween - var jeg innom forlaget og hentet det vi kaller for en "Utviklingsavtale" som i grunntrekk går ut på at vi kommer til å jobbe videre med ideen min. Og hvis forlaget liker det som kommer ut av det, og hvis jeg bestemmer meg for å at dette vil jeg holde på med noen år, så skriver vi ny kontrakt om serieutgivelse. Sånn, det var det tekniske.

Jeg har vært opptatt i går og i dag med forberedelse av en 50-års fest - ikke min, den var for to måneder siden - og hadde helt glemt kontrakten inntil jeg skulle finne frem skriveblokken fra ryggsekken og den falt ut.
Vanligvis er jeg ikke så lemfeldig med kontrakter. Jeg pleier å putte dem i en plastmappe, henge en kopi på veggen over skrivebordet, og nyte synet av den innimellom. Denne gangen var jeg litt spooked, skjønte jeg.
En serieromankontrakt er seriøse greier. Siden 2008 har jeg utgitt 17 seriebøker og tre barnebøker - det er mange bøker på kort tid.
Det er krevende å være serieforfatter, det går mye tid foran pc-skjermen for å si det sånn. Det blir lite tid til andre ting, og jeg har verken barn eller katt! Nå skriver jeg mye rart ved siden av, så da går det fort enda mer tid foran skjermen. Man kan si det sånn at de eneste musklene jeg trener, er skrivemusklene ...
Det er sånn at fra ide til ferdig bok går det fort et par år, deretter skal man helst ha en seks-syv bøker liggende før utgivelsene begynner, og nå nærmer vi oss raskt 2015.
2015 det er lenge til, det. Vi er tross alt fortsatt i 2012!
Normalt klarer jeg ikke å planlegge lenger enn til morgendagens første kaffekopp ...
Ja, ja, det er godt jeg elsker jobben min!

Gratulerer til Lena og Solveig  - lykke til, begge to :D

8 kommentarer:

 1. Gratulere med delt seier, Natalie! :-) Hvis du skal ut med ny serie allerede i 2015, har du jo ikke mer enn tida og veien foran deg.

  Ha fin helg!

  Renate

  SvarSlett
 2. Gratulere så mye med stipendet! Da har du i alle fall de neste par årene full-booket :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer så mye! Kjempespennende :-)

  SvarSlett
 4. Gratulerer, Natalie!!! Er ikke du flink, så vet ikke jeg! Fytti, så bra! Skjønner det blir spennende tider framover - men det har du kanskje hele tiden, etter som jeg har skjønt... Masse lykke til på veien!
  Klem fra meg

  SvarSlett