“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 16. september 2012

En slags smakebit: Bokbloggertreff og tanker i ettertid

Bokbloggertreffet i dag var fantastisk morsomt. Arrangørene har gjort en kjempejobb og jeg håper det blir en årlig begivenhet. Og det kan gjerne vare lenger neste gang!

Vi var noen og femti kvinner – og en mann ...
Jeg kom hjem med handlenett og ryggsekk full av bøker, jeg fikk hilst på folk som skriver blogger jeg leser, sagt hallo til nye folk, fikk ikke hilst på alle jeg hadde lyst til å si hei til, og det ble ikke så mye tid til å snakke med de som jeg faktisk fikk tid til å snakke med – om det gir mening. Jeg fikk med meg det meste av bokbloggdebatten, men måtte løpe før de var ferdige. Det var synd, for tematikken er interessant.
Noe var jeg enig med, andre ting tror jeg neppe er gjennomførbart. Mens jeg satt der, lurte jeg på om ikke bokbloggerne burde ha en Vær Varsom-plakat, a la det journalister har, men nå er jeg ikke så sikker lenger.
Når noe er nytt – som jo blogging om bøker forsåvidt er – så er det i utgangspunktet kaotisk. Noen kalte bloggsfæren for anarkistisk i debatten i dag og det er jo sant. Problemet er at når noe er anarkistisk, så oppstår det alltid et behov for organisering – man må ha ordnede forhold og retningslinjer slik at alle vet hva de skal gjøre. Det er veldig menneskelig, og jeg tror i dette tilfellet, veldig feil.
Må alle bokblogger være skrevet etter bestemte normer? Skal bokblogging være av høy kvalitet, og dermed bare dreie som seg om det som er litterært? Kan det ikke være sånn at folk som leser bøker har lyst til å dele sin opplevelse med andre, og that's it?
De av bloggerne som har andre ambisjoner, som ønsker å gjøre noe mer ut av sin blogg og sine interesser, vil etterhvert bli bedre og bedre, og mer seriøse. Hurra for det. De andre som har lyst til å kose seg med bloggen sin og som kanskje ikke ønsker noe mer, må få lov til å gjøre det. Jeg synes ikke listen skal være så høy at noen mister motet. Hvem vet, en av kosebloggerne kan ende opp som en superb kritiker med tid og stunder – og mer erfaring.
En annen ting som slo meg var forholdet mellom forlag og bloggere. Hm. Forlagene ønsker selvsagt så mye omtale av sine bøker som overhodet mulig, de deler villig ut bøker og behandler bloggerne på mer eller mindre lik linje som anmeldere i avisene. Bloggerne på sin side velger de bøkene de vil anmelde – noen får de som leseeksemplarer, andre kjøper de selv.
Det jeg tenkte på var forholdet mellom forfatter og bokblogger. Jeg skriver en blogg der jeg blogger om andres bøker og mine egne bøker. Jeg er ikke mye til anmelder, men jeg deler gjerne hva jeg har fått ut av en bok, jeg velger bøker etter hva jeg liker og gidder sjelden å lese en bok fordi den ligger øverst på boklisten. Jeg omtaler ikke andre serieromaner siden jeg skriver i sjangeren selv. Det føles ikke riktig, så da lar jeg være. Når jeg har en barnebok ute, så omtaler jeg ikke andre barnebøker. Det er da også de eneste restriksjonene jeg legger på meg selv. Jeg har veldig lave ambisjoner for bloggen, den er mer som en hobby.
Men altså, for å komme til poenget, så er jeg på den ene siden veldig glad for kontakten med folk som leser, det være seg om de leser mine bøker eller ikke, men det slo meg at kanskje det er vanskelig å anmelde noen du føler at du kjenner på ett eller annet vis? Er man «snillere» mot forfatteren som har en blogg man besøker, enn forfatteren som ikke har en blogg? Jeg håper selvfølgelig det ...

Litt usammenhengende, ja, men det er sent på dagen og jeg har stått opp relativt tidlig i dag ...
 
Ang smakebit så er jeg fortsatt fordypet i In Her Name-serien til Michael R. Hicks...
 
Mari har gjort seg noen tanker om bokbloggerverdenen på dagen smakebit: Flukten fra virkeligheten
 14 kommentarer:

 1. Jeg er lei meg for at jeg ikke fikk hilst på deg på treffet, Natalie. Jeg så deg, men det ble liksom aldri til at vi fikk møttes :)

  Det er veldig interessant å få lese dine refleksjoner omkring treffet og debatten. Jeg må sitere deg på en ting og be deg om å utdype deg litt, du skriver "Er man «snillere» mot forfatteren som har en blogg man besøker, enn forfatteren som ikke har en blogg? Jeg håper selvfølgelig det ...", er det en liten skrivefeil? Tenke kanskje du mente at du håper man blir behandlet på lik linje, men det er jo fullt mulig at jeg tar feil. Jeg er trøtt så kanskje står det noe helt annet der enn hva mine to trøtte øyne leser akkurat nå he he.

  SvarSlett
 2. Vi får satse på neste år! Jeg er rimelig trøtt selv, men den siste setningen var ment litt ironisk. Det er ikke så veldig mange forfattere som blogger, så det var mer et hint til det. Jeg vil jo at alle skal behandlst likt, men jeg lurte på om man blir påvirket av at man har et slags forhold til forfatteren via forfatterens blogg. Min blogg er helt tydelig på at jeg er forfatter og har bøker jeg gjerne vil at folk skal lese - om jeg ikke direkte selger bøker til folk, så gir jeg dem villig vekk hvis noen spør. Det er omtrent det samme som forlagene gjør. Samtidig så blogger jeg jo om andre forfatteres bøker. Det ble sagt i dag at en forlagsblogg blir oppfattet som reklame for forlagets bøker, derav tanken om forholdet mellom forfatter som skriver blogg og andre bokbloggere.
  Antageligvis kommer jeg ikke til å skjønne dette selv når jeg leser det i morgen ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Åja, ironi ja, det vet jeg jo hva er ;) Jeg er nok bare mindre observant når klokken har bikket to om natten.

   Slett
 3. Så spennende med et bokbloggtreff! Det er en interessant diskusjon dette om det bør være kriterier for hvordan blogge om bøker. Jeg mener, en blogg bør være et sted man velger selv hvordan skal være - både med tanke på innhold, hensikt og utforming. Så kan man unngå de bloggene man ikke liker og heller bruke energien på steder som interesserer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt enig med deg. Frihet til å velge selv, det jo noe av moroa :D

   Slett
 4. Jeg er helt enig med deg i det du skriver om at hver og en må få ha sin blogg på det nivået en ønsker, noen har den kun som hobby og er fornøyd med det og det må være greit. Skrev et innlegg på bloggen min om dette i går for jeg mener det må være plass til alle.Selv har jeg lært mye på det året jeg har blogget og har utviklet meg men jeg har en del å gå på før jeg er der jeg vil være.Tusen takk for flott innlegg:-) Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her. Det å blogge har vært en kilde til inspirasjon og læring, dessuten er det gøy - det holder lenge for meg. :D

   Slett
 5. Veldig bra blogginnlegg, og jeg er helt enig med deg. Det er viktig at vi selv bestmmer hvordan vi ønsker å blogge og ikke lar oss "forme" hverken av andre bloggere eller forlagene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg liker ikke tanken på at noen skal bli skremt og la være å blogge fordi de føler de ikke er bra nok. Det vil være synd og skam. :D

   Slett
 6. Jeg er hjertens enig i at det fine med blogging er at man står fritt til å forme sin egen blogg slik man ønsker! Det er likevel ikke dumt å ha en slags vær-varsom-plakat i bakhodet - altså noen etiske retningslinjer for hvordan man forholder seg til alle aktørene i markedet, det være seg andre lesere, forlagene, forfatterne etc. I dette ligger ikke at alle blogger skal strømlinjeformes. I så fall forsvinner sjarmen med bloggingen.

  Dersom det er noe jeg skal ta med meg etter gårsdagen er det faktisk å bli litt friere, vise mer hvem jeg er og få mer plass til humor på bloggen min, og dessuten bli mer aktiv på kommentar-fronten. ;-) Jeg ønsker mer debatt! Og så håper jeg at jeg klarer å gjøre det på en måte som oppleves fruktbar og ok! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha det mer moro med bloggen må være et fint ideal - jeg kan ikke skjønne annet enn at det må bli bra. Jeg har stor sans for bloggerne, både som forfatter og som med-blogger, det skal være gøy! :D

   Slett
 7. Spennende og interessant innlegg! Og det var morsomt for meg å være en liten flue på veggen hos dere... for det var det jeg følte meg som.
  Moro å se dere, og det var ekstra moro å få hilse på deg! OG at du ville ha boka mi!
  Jeg håper også noen har lyst til å skrive noen ord etter å ha lest den - og jeg ønsker at dere skal være ærlige, ikke bare "snille" fordi dere har fulgt bloggen min litt...
  Ha en fin søndag! :-)Klem fra meg

  SvarSlett
 8. Det var veldig gøy å treffe deg også. Boken din ligger på vent her, jeg må bare begrense lesingen til jeg har fått levert neste manus! Regner med at jeg får lest en novelle innimellom. :D

  SvarSlett
 9. Tydeligvis er siden min belemret med noe som gjør at ikke alle får lagt igjen kommentarer. Det er irriterende, men heldgvis går det an å bruke Facebook! Anita Ness med bloggen Artemisia la igjen denne meldingen - og den må jo være med!

  "Fint innlegge og fine refleksjoner. Jeg har vel skrevet det andre steder, men kan gjenta her- at jeg synes folk må lage den bloggen de ønsker og skrive hva de vil, så lenge de oppfører seg anstendig. (det handler om vanlig nettetikette rett og slett)
  Ang om man blir snillere når man omtaler forfattere man kjenner , så tror jeg faktisk at jeg er det. Der jeg kjenner forfattere gjennom langvarig bloggkontakt for eksempel, så er jeg nok litt mildere, kanskje leser jeg også med mildere øyne, spesielt der de er debutanter og eller gitt ut bøker på eget forlag. Det er i de tilfellene bøker jeg selv har kjøpt, og ikke fått, men det tror jeg ikke gjorde noen forskjell.. Hm, egentlig er det tankevekkende..

  I de tilfeller jeg har fått bøker fra forlag, påvirker ikke det min vurdering, Men personlig kjennskap gjør det altså ...

  Ha en fin søndag! Mvh Artemisia som skal gå ut i Oslosolen og høre på noen forfattere.

  SvarSlett