“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 28. april 2013

Terry Pratchett har bursdag - grattis

Jeg oppdaget Diskworld sent, for knappe ti år siden. Jeg bodde i Cheltenham og det hendte at jeg intervjuet forfattere for VG. For å finne de mest aktuelle forfatterne, hørte jeg ofte med forlagene for å se hva de hadde på utgivelseslistene sine. På Tiden forlag fikk jeg et tips om Terry Pratchett. Han var blitt oversatt til norsk, men hadde ikke helt slått til av en eller annen ukjent grunn. Jeg hadde aldri hørt om mannen, så jeg kjøpte inn noen bøker av ham.
Mitt første møte med Discworld var Small Gods, og jeg kunne ikke begripe det. Hvem skrev sånt! Var det mulig? Enda gladere ble jeg jo av å oppdaget at han hadde skrevet massevis av bøker. Jeg har lest alle - selv om jeg har et hemmelig håp om at det skal dukke opp en bok jeg ikke har lest. 
 Hva Pratchett sier her om biblioteker tror jeg er sant for de fleste forfattere. Mitt lokale bibliotek var i hvert fall min redning da jeg vokste opp. Det åpnet verden for meg, og heldigvis for meg, var det ingen av bibliotekarene på Haugesund folkebibliotek som noen gang la seg opp i hva jeg leste. Eller det faktum at jeg kunne låne opptil tjue bøker  i uken ... Bibliotekarer er ekte Gatekeepers, og jeg ville ha vært helt fortapt uten dem.
Og, ja, Pratchetts siste bok, Dodger, står høyt på leselisten min for øyeblikket. 
Det finnes et intervju med Pratchett ett eller annet sted her for den som vil lete!

3 kommentarer:

 1. Discworld har jeg på leselisten, tror jeg må prioritere den lengre frem!

  SvarSlett
 2. Terry Pratchett er fin! jeg har begynt på Skiveverdenserien på norsk en gang til, men er bare kommet til bok 3. Men det er så gøy å lese og det gjør absolutt ingenting om de er lest før. Jeg faller helt for himoren og plager min bedre halvdel med å lese høyt innimellom (Ikke hans humor) :-D

  SvarSlett
 3. Discworld har gitt meg timer med fantastisk underholdning, og jeg regner med at de følger meg til bokhyllen på gamlehjemmet når den tid kommer ...
  Plager også omgivelsene med sitater rett som det er - det er ingen som "get it" her heller. Ja, ja.

  SvarSlett