“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 14. april 2013

Smakebit på søndag - An Echo in the Bone

Okay, hver gang jeg forsøker å laste inn et bilde på bloggen, så slutter internett å fungere. Så da får det bli uten bilder. Sorry, folkens. Mitt teknologiske talent begrenser seg til å banne til skjermen, dunke i datamaskinen og si "hæ" med høy stemme.
Siden smakebiten er fra en bok, så får ordene stå for seg selv.
Uansett hvor mye jeg har å gjøre, så må jeg lese. Selv om det er fem minutter her og to minutter der. På den måten får jeg lest ganske mye når jeg ser etter. Spesielt når jeg "superleser" som innebærer at jeg skumleser de delene jeg synes er kjedelige, og tar meg god tid der det er bra.
En av de helt store fordelene med å være forfatter, er at hvis noen lurer på hvorfor jeg alltid sitter med nesen i en bok, så kan jeg smile pent og si at det faktisk er den del av jobben min.
Jeg er ca 27 % inn i An Echo in the Bone som er sjette bok i Diana Gabaldons Outlanderserie. Av de bøkene jeg har lest til nå, er dette den første hvor det er litt kjedelig. Det er synd, men det er ikke fordi Gabaldon plutselig skriver dårlig, men mer fordi en av karakterene hun følger ikke fenger meg noe særlig.
Outlanderserien handler om Claire som i 1946 ved et uhell "faller" gjennom en steinsirkel i Skottland, og havner tohundre år tilbake tid.  Det er ikke så lett viser det seg, men takket være at hun ikke er tapt bak en vogn, klarer hun seg. Hun møter Jamie Fraser, blir mer eller mindre tvangsgiftet med ham - og resten av serien handler om disse to, og menneskene rundt dem. Bøkene spenner over ganske mange år, og akkurat nå, i bok 6, er vi midt i den amerikanske revolusjonen.
Som leser er jeg forelsket. Gabaldon skriver godt og spennende.
Som serieforfatter er jeg fascinert. Gabaldon bruker 2-3 år på hver bok, og det ser jeg jo. Det er litt annerledes for oss som bruker 6-8 uker pr bok, for å si det sånn ...
Det er sjeldent et kjedelig øyeblikk, og researchen hennes er formidabel! Det må den være for å være så full av spennende detaljer.

Smakebiten er fra bok 6. Jeg skal ikke si så mye om hva boken handler om - det vil jo ødelegge for den som har lyst til å lese serien.

She nearly laughed, but was still too worried. It was true, a good many Highland fairy tales did end with some supernatural creature going away  to the west, or into the rocks or the water where they lived. And of course the didn't come back, since the story was over.

Diana Gabaldons nettside

Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten

24 kommentarer:

 1. Åh, må bare få lest denne serien, altså! Leste de to første bøkene for eeeevigheter siden, men så falt jeg av lasset :( Ønsker deg en super søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes egentlig den ble bedre jo mer jeg leste. Så jeg gleder meg nå veldig til neste!

   Slett
 2. Jag har del ett och sju här hemma. Tänkte jag ska ta och läsa den första innan jag köper på mig de som fattas :)

  SvarSlett
 3. Denne serien har jeg ikke hørt om. Det høres jo litt sært ut da at hun detter tilbake i tid. Bærer hun preg av dette gjennom alle bøkene, eller blir det en "normal" fortelling etterhvert? Ha en super søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres rart ut, ja. Jeg var skeptisk siden jeg tidligere har lest The Time travellers wife som jeg ikke likte i det hele tatt. Men merkelig nok så synes jeg det fungerer her. Gabaldon har klart å gjøre det troverdig.

   Slett
 4. Dette er en serie jeg har hørt mye positivt om rundtomkring på en rekke engelskspråklige bokblogger. Jeg har veldig lyst til å begynne på denne serien en dag, selv om du kjeder deg litt med denne boken, Natalie. Jeg må jo finne ut av hvorfor den er då populær ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Serien er akkurat sånt som jeg liker, veldig dramatisk, romantisk og morsomt. Selv det kjedelige i denne boken gikk fort over, og den sluttet med noen flotte cliffhangere.

   Slett
 5. Serien har jeg hørt om, men ikke lest - virker som spennende lesing!

  SvarSlett
 6. Har hört talas om serien,men inte läst någon bok. Ska nog sätta upp på läslistan :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er noe så sjeldent som en original tidsreisebok, så verdt å ta en titt :D

   Slett
 7. Har inte hört talas om denna serie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er skrevet over mange år, jeg hørte om den ganske nylig.

   Slett
 8. Jag log gott åt din beskrivning av ditt förhållande till datorn;-)
  Det är fascinerande med långa serier, och 2-3 år per bok verkar mycket!

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg som bruker omtrent seks uker på en bok, høres det enormt å bruke så lang tid, ja. Men jeg antar researchen hennes er noe grundigere enn min ... Jeg har enda ikke fått sving på bildefunksjonen - sukk :D

   Slett
 9. Jeg har bok 1 av denne serien, på norsk, men nå er de visst ikke å få tak i lenger. Annet enn brukt kanskje.. Har ikke lest den. Skal jaggu at den frem som boken på vent og høre om noen har de andre på norsk..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er usikker på hvor mange som har blitt oversatt. Det er litt motsigende informasjon. Mulig at dette er en sånn serie som er litt sær for vårt lille marked, og dermed har ikke alle blitt oversatt. Hør på gruppen for brukte seriebøker på Facebook. Kanskje noen der vet mer.

   Slett
 10. Takk for flott smakebit! I utgangspunktet frister ikke slike bøker meg, men når du skriver:
  Det er sjeldent et kjedelig øyeblikk, og researchen hennes er formidabel! Det må den være for å være så full av spennende detaljer.
  - DA blir selv jeg nysgjerrig! For slike bøker liker jeg!

  Ønkser deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg sa høyere opp, var jeg litt skeptisk. Det skal litt til før tidsreiser blir interessante. Det hjalp å lese første bok ...

   Slett
 11. Tack för smakbiten! Jag läste de första fyra böckerna i serien för flera år sedan, när det bara fanns fyra böcker i serien (på svenska i alla fall). Jag skulle vilja läsa om hela serien från början och alla de nyare böckerna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt ca halvannen måned på de syv bøkene som finnes så langt. Vel verdt tiden! Neste bok kommer til høsten. Forhåpentligvis ikke den siste.

   Slett
 12. 1. Superlesing er en nødvendighet når bøker er litt kjedelige :-)
  2. Jeg jobber på biblioteket - jeg gjør også jobben min når jeg leser :-)
  3. Jeg har bestilt første bok i Diana Gabaldon serie :-)

  SvarSlett
 13. He, he. Superlesing er en nyttig teknikk! Er det ikke herlig med en jobb som gjør at du faktisk må lese bøker? Bibliotekar var det yrket alle foreslo for meg i gamle dager, og noe jeg vurderte selv. Til jeg innså at det trengs i hvert fall et minimum av ordenstalent ...

  SvarSlett