“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 27. januar 2013

Smakebit på søndag: Bestefar er en stokkTittelen på dagens smakebit er feil, men det er fordi det er sånn jeg husker denne novellen av Johan Borgen. Den egentlige tittelen er: Av en født forbryters dagbok. Den er fra 1954, og en del av min barndomslesing. Jeg lo så jeg hylte første gang jeg leste den, og gjør det samme nå.
Etter tre uker i influensa er jeg så forsinket med tidsfrister som jeg kan være, så lesing er nederst på listen. De eneste tekstene jeg leser nå, er tekster jeg selv skriver.
Men så måtte jeg bare ha en pause, og da dukket altså denne novellen opp. Jeg fant den to steder:
Fra en født forbryters dagbok

Og jeg fikk tips om at den også er tilgjengelig her sammen med en haug andre noveller av Borgen:
Noveller i utvalg 1936-1961

Det var en herlig liten pause, og passer det jo å dele den med dere!


Det handler altså om en liten gutt som ser verden på sin helt spesielle måte, utifra de begrepene han har. Og han er en liten røver.

Smakebiten:

Nå kan jeg ikke ligge lenger, for de sier jeg kan gå. Jeg blir mindre og mindre. Når jeg går, ligger jeg på gulvet istedenfor i vognen, og da kan jeg se opp på vognen. Jeg lurer på hvor liten jeg skal bli hvis jeg skal vokse mer.


Flere smakebiter hos Mari som alltid: Flukten fra virkeligheten
 

13 kommentarer:

 1. Hei!
  Trur du det er mulig at vi leste denne da vi gikk på skola? Ungdomskola, kanskje? Det virker så kjent, men jeg er virkelig ikke sikker?! Må finne ut av dette en dag! Takk for fornøyelig smakebit!

  SvarSlett
 2. Jeg tror det er veldig mulig. Den er en klassiker, og ble helt sikkert brukt for å lokke oss til å lese Lillelord-trilogien til Johan Borgen. God helg :D

  SvarSlett
 3. Denne novellen leste vi på ungdomsskolen og jeg husker den som utrolig morsom. Jeg fikk veldig lyst til å lese den på nytt, så flott at du har funnet den frem igjen, Natalie.

  Riktig, riktig god bedring til deg! Det er så slitsomt med lange sykdomsperioder og grusomt med alt arbeidet man må ta igjen etterpå.

  SvarSlett
 4. Jag hoppas du snart mår bättre, det är jobbigt att vara dålig så länge.

  Det låter som en härlig historia, den där novellen :)

  SvarSlett
 5. Har ikke lest denne og den høres jo ut som en samling med noveller man burde få med seg:) Noterer noterer! Ønsker deg en videre god bedring og ha en fin søndag!:) Takk for smakebit!

  SvarSlett
 6. Johan Borgen du ... :) Slikt varmer et gammelt norsklærerhjerte vet du. Flott novellesamling som jeg kun har lest utdrag fra tidligere. Tror jeg må svippe innom biblioteket etter denne. Lenge siden jeg leste "Bestefar er en stokk" nå. Ha en fin søndag videre, Nathalie.

  SvarSlett
 7. Denne må jeg notere meg for jeg vil lese flere noveller fremover. Tusen takk for tips og god bedring til deg.

  SvarSlett
 8. Finurlig liten smakebit! Jeg husker også denne novellen fra tidligere års skolegang, og da spesielt dette med at bestefar var en stokk. Artig med en gjenlesning så mange år senere. :)

  SvarSlett
 9. Jeg husker også denne novellen fra skolen. Mange artige observasjoner fra "forbryterspiren" ;)

  SvarSlett
 10. Har denne Borgen-samlinga stående i hylla jeg også, i nøyaktig samme utgave faktisk:) Har ikke fått tatt fatt på den enda, men takk for både smakebit og påminnelse!

  SvarSlett
 11. Mulig jeg har lest den, men jeg husker rett og slett ikke. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Låter härligt att återuppleva ett gammalt läsminne.

  SvarSlett