“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 26. august 2012

Smakebit på søndag: Death comes to PemberleyJeg er ikke sikker på om jeg kommer til å lese hele denne boken ennå. Jeg har ikke kommet så langt, og jeg er ikke så overvettes begeistret. Problemet er at jeg ikke forstår hvorfor P.D.James har skrevet den. Det er innlysende at hun er en stor Jane Auston fan - hvem er ikke det - og at hun har hatt et ønske om å skrive en historisk krim. Men hvorfor sette seg ned og bruke så mye tid og energi på å skrive som en annen forfatter? Hva er poenget med det? Det blir verken eller, synes jeg. Ikke blir det Jane Auston - det kan aldri bli Jane Auston med mindre P.D.James anser seg for å være reinkarnasjonen hennes (noe jeg stiller meg tvilende til) - heller ikke blir det P.D.James siden hun i realiteten kopierer en annen forfatters stil.

Dette er noe som har dukket opp i det siste. En forfatter skriver enten forsettelsen på en bok de elsker (Scarlet f.eks som er en fortsettelse på Tatt av vinden), eller de tar selve historien og bruker den i en moderne setting (Jane av April Lindner). Så langt har jeg ikke sett et vellykket resultat av det, og jeg tror det har sammenheng med at det forfatterne da skriver ikke er deres eget. Det er i bunn og grunn en form for plagiarisme.

Jeg har gjort det selv da jeg begynte å skrive som barn. Jeg skrev fortsettelsen på Sound of Music og Jane Eyre, jeg tok historien i bøker og laget mine egne miljø rundt dem - det var morsomt og nyttig som skriveøvelser, men det er også alt det var.

Anyway.

Her er dagens smakebit:

Elizabeth tried to give herself over to the music but her eyes and her thoughts were with the couple at the piano. After the first two songs a third was entreated and there was a pause as Georgiana picked up a new score and showed it to Alveston.


Mange flere smakebiter her: Flukten fra virkeligheten

9 kommentarer:

 1. Det här känns inte direkt som någon bok jag vill läsa. Jag gillar inte alls när författare fortsätter på en historia som inte är deras.

  SvarSlett
 2. En fin smakebit! Denne boken har jeg så fryktelig lyst til å lese! Jeg venter med lengsel til jeg kan få den på norsk :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Tusen takk for en bra smakebit :) Jeg har også lyst til å lese boken, men gjør nok som astridterese og venter på at den kommer ut på norsk. ;)

  SvarSlett
 4. Den här boken ligger faktiskt i min hög av böcker jag ska läsa, jag fick den i julklapp. Men jag har dragit mig för det... Tack för smakbiten och dina synpunkter på boken.

  SvarSlett
 5. Takk for en fin smakebit, og ha en fortsatt god søndag. :)

  SvarSlett
 6. Jag är lite tveksam till fortsättningar på äldre verk. Jag har en uppföljare till Austens Emma som har förblivit oläst i flera år.

  SvarSlett
 7. Du tar opp et interessant tema helt i starten av innlegget ditt. Vet ikke om James har hatt en spesiell tanke rundt hvorfor hun har valgt Pemberley. Kanskje det lå en form for beundring men også utfordring i det.

  SvarSlett
 8. Takk for smakebiten!:) Ønsker deg en fin leseuke, om du nå fortsetter eller legger vekk denne boken:)

  SvarSlett
 9. Ja, det høres ikke ut som om James treffer helt her. Som du er jeg heller ikke overvettes begeistret for denne type konsept, men noen ganger blir man jo overrasket. Jeg skulle mer enn gjerne lest den fortsettelsen av "Sound of Music" : ) Her tror jeg det ligger mye bestselger-potensiale :)

  SvarSlett