“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 12. august 2012

Smakebit på søndag: The Forbidden ZoneDet ble plutselig enda en første verdenskrig bok på meg. Det hender meg hele tiden; en bok fører til en annen, og sånn går det til jeg ikke finner flere, eller jeg går lei av tematikken.
Jeg trenger ikke finne flere bøker om første verdenskrig enn denne. Når jeg har lest den ferdig, skal jeg begynne på nytt, og sikkert enda en gang etter det bare for å nyte den riktig langsomt. Nyte er muligens feil ord – det er tross alt en krigsbok – men nyte den skal jeg likefullt.

Hvorfor denne boken ikke er en klassiker, må gudene vite. Den ble utgitt samme år som Remarque's Intet nytt fra Vestfronten og Hemingway's A Farewell to Arms. Mulig den forsvant i skyggen av disse to, eller fordi den var skrevet av en kvinne – i 1929 ville vel ikke det være noe rart i det. Den er uansett bedre enn de andre to til sammen. (Og det sier jeg, enda jeg er veldig glad i begge bøker).
The Forbidden Zone er en liten bok på 112 sider, med små historier som illustrerer krigen. De er nærmest en blanding av noveller og dikt. Mary Borden har et språk som er så knapt, så presist og så fullt av bilder at igjen – hvorfor er ikke denne boken en klassiker?
(Nå kan det godt hende at boken er en klassiker i resten av verden, men at jeg ikke har fått det med meg. Det har hendt før ...)
Såvidt jeg kan se er den aldri blitt oversatt til norsk. Det er synd, men samtidig er den så lett – og samtidig tung – å lese på engelsk at det spiller ingen rolle.

Smakebiten er fra historien The Regiment:
There was only one thing they wanted, and this thing they wanted without hope. They wanted to go home, and they knew they were not going home.

Om forfatteren: Mary Borden var en velstående kvinne som i 1914 bodde i England. Hun hadde penger nok og ønsket å opprette sykepleierstasjoner ved den franske fronten, finansiert av henne selv. Mary Borden ble værende ved fronten i fire år. I den tiden førte hun en slags dagbok, inntrykk av det hun så og opplevde.


Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten

12 kommentarer:

 1. dette var en flott smakebit du :)
  aldri hørt om mary borden, skjønt eg også har hørt om de to andre du nevner og tenker noe det samme ja.
  etter at eg var i normandie i sommer, og så mangen monumenter og gravplasser fra første verdenskrig så har eg blitt helt oppslukt i historien fra denne tiden. har funnet flere filmer og mini serier som omhandler dette også.
  kan man finne denne boken på feks norli ?

  SvarSlett
 2. Jeg fant den på Amazon uk. Regner med at de har flere eksemplarer. Ikke kostet den mer en 4-5 pund, heller. For en flott tur du har hatt! Hvilke filmer/miniserier har du funnet?

  SvarSlett
 3. Jag har heller aldrig hört talas om den här boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Tack før smakbiten. Så intressant med bakgrunden om førfattaren!

  SvarSlett
 5. Tusen takk for smakebiten:-) En interessant bok som jeg noterer meg.

  SvarSlett
 6. Virker som en interessant bok, takk for tips :)

  SvarSlett
 7. Takk for smakebit! Virker som en veldig interessant bok.

  SvarSlett
 8. Takk for smakebiten. Må si Borden frister mer enn Hemingway i skrivestilen. :)

  SvarSlett
 9. Så flott bok du har funnet deg, du kan det med å finne små skatter. Kanskje jeg må kjøpe denne en dag, virket som en god bok:) Takk for kjempeflott smakebit!:) Ha en flott søndag!:)

  SvarSlett
 10. Det hørtes ut som en virkelig fin bok. Den setter jeg på TBR listen min. Jeg er egentlig ikke så glad i krigslitteratur, men formatet på denne hørtes virkelig spennende ut.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 11. Denne var ny for meg. Liker omslaget! Takk for smakebiten, og ha en fin dag videre. :)

  SvarSlett
 12. Jeg har lest A Farewell to Arms og likte den veldig godt, så hvis denne er enda bedre så er det vel ikke noe for meg å tvile på da? :) Tusen takk for den fine smakebiten, Natalie.

  SvarSlett