“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 15. juli 2012

Smakebit på søndag: World War Z


Ukens smakebit er fra boken World War Z: An Oral History of the Zombie War av Max Brooks 

Jeg har egentlig lest den ut, men siden jeg ikke leser noe annet for øyeblikket så blir det dagens smakebit.


Smakebiten:
Troll. We were in the North Sea, repairing that Norwegian natural gas platform, and suddenly there they were ... We'd expected some kind of attack –the noise and light of the construction site always attracted at least a handful of them. We didn't know a swarm was nearby.


Tenkte den bli mer skummel av å forestille seg Trollplattformen full av zombier ...
Boken er skrevet som en dokumentarbok og er rimelig grå i sin fortelling. Jeg begynte bra og jeg har lest hele, men på ett eller annet tidspunkt gikk jeg i surr over hvem som var hvem. Det ble veldig grimt, men det var også store lyspunkt som gjorde det skikkelig spennende. Uten at jeg skal legge ut noen spoilere.

Jeg har akkurat lest Miraklenes tid av Karen Thompson Walker (som handler om at tiden går langsommere og så går det rett til helvete...), etterpå leste jeg The Passage av Justin Cronin (omtale lenger nede på siden), og deretter leste jeg denne her som handler om en byråkrat som reiser over hele verden og intervjuer folk om hvordan det var da zombiene holdt på å ta knekken på oss alle. Jeg er over-zombifisert.

Hadde jeg tenkt meg om, så burde jeg ha lest en bok om kattunger og søte barn mellom hver bok, bare for å holde motet oppe.

Sjangeren kalles dystopia – jeg foretrekker post-apoklyptisk - og dreier seg om hvordan folk overlever en verdensomspennende katastrofe. Mens jeg leste Z, så begynte jeg å lure på hva fascinasjonen er. Jeg er veldig glad i Stephen Kings The Stand, så jeg liker sjangeren, men jeg begynte å lure. Hvorfor synes vi det er så fascinerende med enden på verden? Det er jo egentlig det verste vi kan forestille oss. Eller?

Det er selvfølgelig sånn at vi identifiserer oss med de få overlevende, men personlig tviler jeg på at jeg ville ha visst hva jeg skulle gjøre hvis det dukket opp en zombie utenfor døren.

Og sist jeg var innom Akershus festning, begynte jeg å se etter steder som må forbedres for å holde zombiene ute. Jeg har vært guide på festningen så jeg kjenner alle de gode gjemmestedene ...


Flere smakebiter her: Flukten fra virkeligheten
Hva er din?

24 kommentarer:

 1. Zombier er tydeligvis hot, og aner jeg rett kan det komme en del zombie-filmer framover nå.

  Selv er jeg ikke særlig til grøss og horror, eller thrilleren for den saks skyld - oppdaget tidlig at jeg tar det med i drømmene mine når jeg sover, og det ble fort mange kjipe mareritt.

  Takk allikevel for smakebiten : )

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Det är förmodligen samma anledning som vi tycker om att åka berg-och-dalbanor på tivoli. Man blir lite rädd under ordnade former :)

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Jag är inte så förtjust i just den genren faktiskt. Men det kanske är skönt att läsa om världens undergång och sedan titta upp och inse att allt är som vanligt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe med det. Kanskje et behov for å se kontrasten?

   Slett
 4. Spennende smakebit, den er lagt til i min tbr-liste :)
  Jeg er veldig glad i denne typen bøker og The Passage er min favoritt bok, selv synes jeg det er imponerende hvordan folk klarer seg når verden går under.

  (ah jeg hater disse "Bevis at du ikke er en robot" de er jo dønn umulig å tyde innimellom)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo noe med tanken på hvordan man selv ville ha klart seg. Jeg har ingen høye forhåpninger om min egen overlevelsesevne i en sånn situasjon. Med mindre zombier lar seg distrahere av bøker...

   Slett
 5. Takk for smakebiten - jeg har lest veldig lite zombie - bøker, men jeg er veldig glad i dystopia - sjangeren som feks Tjenerinnens Beretning, Hunger Games, Divergent osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke lest Hunger Games enda, men Tjenerinnen er en flott bok.

   Slett
 6. For meg ligger fascinasjonen for denne sjangeren i det at mange av bøkene ikke bare er underholdning, men også representerer et ganske skremmende bilde av vår egen verden i dag. Det er store mengder samfunnskritikk i dem, og her er World War Z en av de beste jeg har lest. Det er måten Brooks gjør dette på som gjorde leseropplevelsen for meg, zombiene var ikke det skremmende men hvordan han skildrer reaksjonene fra de ulike landene, noe som for meg var ganske virkelighetstro.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nok noe av det som var mest skremmende her. Forfatteren har gjort grundig research og det virket veldig troverdig - noe som ga boken et løft. Kanskje også en grunn til at jeg ble litt utmattet av den. Mer realistisk enn andre. :D

   Slett
 7. Så herlig smakebit!:) Liker du er over - zombifisert:)Må få lest noen om Zombier snart, for det har jeg ikke gjort tidligere:) De er jo så spennende i TV - seriene ihvertfall :) Godt du har funnet deg gjemmeplass, sånn i tilfelle:)Selv tror jeg mitt beste våpen er strikkepinnene mine, hehe så ser ikke så lyst ut hvis de dukker opp:) Ha en god søndag og kos deg med neste bok:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Strikkepinner er nok mer effektive enn å lese høyt - som er det alternativet jeg har. Jeg har sansen for zombier, The Walking Dead er utrolig spennende - men jeg må nok porsjonere ut litt!

   Slett
 8. Tusen takk for smakebiten:-) dette er en bok jeg kunne tenkt meg å lest. Ha en fin Søndag videre:-)

  SvarSlett
 9. Jeg har hatt lyst å lese denne kjempelenge! :) Takk for en fin smakebit og en liten påminnelse~

  SvarSlett
 10. Denne har jeg på lesebrettet mitt, skal lese den en dag. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 11. Du har utvilsomt fått en Zombie-overdose og må nok holde deg blant de levende en stund:) Dette er ikke en sjanger for meg, men veldig artig å lese smakebiter fra denne type bøker for det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er iferd med å hente meg inn igjen nå. Jobber med egne manus og der er det ikke en zombie i sikte. Skjønt det hender jeg er fristet til å l adem dukke opp av og til ...

   Slett
 12. Ikke akkurat den sjangeren jeg leser mest av - eller overhodet... ;-) Jeg var på Akershus festning for et par uker siden, men så ikke etter zombier. Tenkte kanskje mer på spøkelser. Bra det var høylys dag og sol!

  SvarSlett
 13. Hei! Du var den første som vant i min sommer giveaway. Du får derfor lov til å velge bok først. Listen over bøker finner du her: http://elinstankesprell.blogspot.no/2012/07/bok-rydding-og-bker-gis-bort.html Send bokvalg og din post adresse til denne e-posten: elin.foshaug@hotmail.com Så skal jeg sende deg boken så fort som mulig:) Ha en fortsatt fin fredagsnatt og en fin helg:) Hilsen Elin:)

  SvarSlett