“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

torsdag 5. juli 2012

Omtale av The Passage


Justin Cronin: The Passage

Jeg fikk tips om denne på en annen side (Bok og Hund) og lastet ned en sample på min lille Kindle før jeg endte opp med å kjøpe den. Jeg brukte en uke på å lese den ut og koste meg hele tiden. Men ikke så mye som jeg hadde trodd.

The Passage er en dystopisk bok – jeg liker egentlig ikke det ordet og synes det er mer scwung over «postapokalyptisk». Anyway, det er en distraksjon.

Hva boken handler om: (Omtale fra forlaget) Det skjedde fort. Trettito minutter for en verden å dø, og en annen bli født. Først det som ikke skal kunne skje: Et sikkerhetsbrudd i en hemmelig, statlig installasjon, slipper løs det monstrøse sluttproduktet av et grufullt militært eksperiment. Så det utenkelige: En kaotisk og blodig natt som baner vei for en verden som er endret for alltid. Alt de få overlevende har å se frem til er en lang kamp og en fremtid av mørke, død eller det som verre er. Mens sivilisasjonen raskt svinner hen til en urtidstilstand der du enten er jegeren eller byttet, flykter to mennesker opp i fjellet. FBI agent Brad Wolgast er en god mann, preget av det han har måttet gjøre i tjenesten. Seks år gamle, foreldreløse Amy Harper Bellafonte er en flykting fra det vitenskapelige eksperimentet som satte apokalypsen i gang. Wolgast er fast bestemt på å beskytte henne fra det grusomme hennes fangevoktere har satt i gang, men for Amy er det å slippe unna den første blodige kampen bare begynnelsen på en mye lenger reise. En reise som tar henne årevis og bringer henne til en tid og et sted der hun må avslutte det som aldri skulle vært satt i gang.

Min opplevelse: Deler av boken, særlig mot slutten, fikk meg til å tenke på Stephen Kings The Stand. Selv om viruset i The Stand var et influensavirus der 90% av verdens befolkning døde ut og det ikke var en vampyr å se, så var det ting som lignet. Det var irriterende. Det militære oppfinner et virus som de innbiller seg at de kan kontrollere, noe går galt og omtrent hele jordens befolkning utslettes, en liten gruppe drar ut på en håpløs ekspedisjon for å finne ut hva de kan gjøre for å stanse det som skjer, jakten i fjellene med snøfall, snøscootere, konfrontasjonen i Las Vegas, til og med den gamle svarte kvinnen var med.

Det er ikke snakk om plagiering, det er ikke det jeg mener, men det var mer som et ekko. Og det tok fra meg noe av lesegleden. Historien er velskrevet og det er spennende omtrent hele tiden, og vel verdt den tiden det tok å lese den. Jeg kommer uansett til å lese alle tre, selv om det er innmari lenge å vente til 2014 på bok nr 3!


Stephen King selv har tydeligvis ingen reservasjoner: Innimellom dukker det opp en roman-lesers roman: En besnærende, underholdende fortelling kombinert med enkel, smidig prosa, begge deler støtte av en enorm forestillingsevne. Sommer er den perfekte tiden for slike bøker, og dette årets lesere kan nyte godt av gaven det er å lese Justin Cronins Overgangen. Les femten sider og du vil oppdage at du er fanget. Les tretti og du vil oppdage at du er fengslet og leser til langt på natt. Den er så levende fortalt som bare slike fantastiske, episke verk kan være. Hva mer kan jeg si? Dette: Les denne boken og den vanlige verden forsvinner. Stephen King


4 kommentarer:

 1. Flott omtale, skal snart begynne på den, gleder meg.Blir jo mindre tid til lesning nå i juli så 900 sider kommer nok til å ta sin tid. Må bare bli ferdig med Robb, dette er den 20-ende boka i serien og jeg har lest dem alle, fortsatt god sommer:-))

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å fortsette. Er du enig i at fortellerstemmen minner veldig om King også? Jeg følte på sett og vis, det lille jeg har lest, at dette kunne vært en bok skrevet av Stephen King.

  SvarSlett
 3. Aud-Helen. Robb er bra. Jeg har på langt nær lest alle, men da har jeg noe å glede meg til!
  Bokelskerinnen: Det er jeg faktisk enig i. Sikkert også en grunn til at jeg fikk ekko-følelse. Synd, for jeg tror boken ville ha tjent på at han hadde vært mer observant på akkurat det.

  SvarSlett
 4. Jeg liker distraksjonen din; at du synes postapokalyptisk låter bedre enn dystopisk. Uønsket er det uansett, er det egentlig noen forskjell? Denne boken fikk jeg veldig lyst til å lese :)

  SvarSlett