“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 13. mai 2012

Smakebit på søndag


Dette er den dyreste boken jeg har kjøpt på år og dag, og det er ikke fordi den er vanskelig å få tak i. Prisen er et resultat av at den er så liten og tynn at den gjemte seg så godt i bokhyllen (den gjorde det, helt av seg selv), at da biblioteket ville ha den tilbake, så fant jeg den ikke. Regningen lød på 400 og noe ... ca to dager etter at jeg hadde betalt regningen, dukket boken opp igjen.
Den ble stående i hyllen i snart to år, jeg ble irritert hver gang jeg så på den, men nå har jeg altså omsider tatt tak i den.
Det er som sagt en tynn bok, skrevet i 1866 av H.G.Wells  (1866-1946), en av Sci-Fi litteraturens tre fedre (de andre to er Jules Verne og Hugo Gemsback(som jeg ikke har hørt om før)). H.G.Wells har skrevet The Time Machine og The War of the World (da Orson Welles' radioversjon ble sendt i 1938, trodde mange amerikanere at de ble angrepet av Marsboere. Det tok flere dager å roe gemyttene). (Spielbergs film fra 2005 er det bare en ting å si om: Blæ). Richard Burton spilte inn en musicalversjon som er helt fantastisk, ikke filmet, men spilt inn som musikk. Den er bare en ting å si om: WOW.

Smakebiten er ikke fra War of the Worlds (hvis noen trodde det), men fra The Island of Moreau. Altså en liten tynn sak om Edward som havner på en underlig øy etter et skipsforlis. Der oppdager han at det bor rare vesener; halv mennesker, halvt dyr. Den gale, men geniale doktor Moreau har eksperimentert med dyr - nei, genspleising og kloning var ikke oppfunnet, den gode doktor bruker metoden viviseksjon. Dvs at han skjærer i levende dyr ... ugh. Eward treffer både Dog-Man og Leopard-Man, f.eks.

Jeg har ikke kommet så langt ennå, Edward er så vidt blitt plukket opp av et skip etter sitt skipsforlis.
Smakebiten er fra kapittel 2: The Man who was Going Nowhere.

The cabin which I found myself was small, and rather untidy. A youngish man with flaxen hair, a bristly straw-coloured moustache, and a dropping nether lip was sitting and holding my wrist. He had watery grey eyes, oddly void of expression.

Det er en interessant historie, og jeg blir fascinert av at den er skrevet i 1896. Jeg lurer på hva H.G.Wells ville ha sagt om en mann som Josef Mengele, for eksempel. Doktor Moreaus laboratorium kalles House of Pain ...

Baksideteksten: A sombre fantasy in which Wells, on the eve of the twentieth century, issues a resonant warning against scientific obsessiveness, and the Faustian pursuit of evolutionary control.

Jeg kunne ikke ha sagt det bedre selv!


Flere smakebiter: Follow this link!

7 kommentarer:

 1. Vilken retlig historia bakom hur du "köpte" den här boken. Men själva boken verkar spännande, och ganska hemsk.

  SvarSlett
 2. Så enerverende! Men bra at det viser seg å være en interessant historie :)

  SvarSlett
 3. Artig innlegg, jeg trodde faktisk at det var et storverk det var snakk om, du lurte meg der :))

  SvarSlett
 4. Hehe, jeg lurte veldig på hvilken bok du hadde kjøpt inn:) Flott historie å få på en søndag:) Takk for smakebiten og kos deg videre:)

  SvarSlett
 5. Hehe, så festlig! At det ikke bare er meg som roter med bibliotekbøkene....har gått bort fra å låne bøker på biblioteket av den grunn. Blir veldig dyrt i lengde ;)
  Utrolig kult du leser denne boken! Den er kjempespennende :) Ha en kjempefin søndag og en riktig god uke!

  SvarSlett
 6. Høres både skummelt, ekkelt og fristende ut :-)

  SvarSlett
 7. Jeg så en eller annen filmatisering av denne for noen år siden, men boka er helt sikkert bedre og mer spennende!

  SvarSlett