“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 6. mai 2012

Smakebit på søndag


Ukens smakebit kommer fra en av mine viktigste researchbøker. Jeg var overlykkelig da jeg fant den, og måtte øyeblikkelig bestille mitt eget eksemplar. Som den er nå, er den full av post-it lapper og undersktrekinger og jeg leser den vel for tredje eller fjerde gang, tenker jeg. Skjebnesøstre er lagt til 1793, en periode som er en kortvartig gullalder i norsk historie. Det er forsåvidt lett å finne informasjon om tidsperioden - tross alt var dette midt i den franske revolusjonen - men det er utrolig vanskelig å finne personlige ting, godbiter som avslører hvordan folk tenkte, hva de opplevde og hvordan de så på sin egen verden. Denne boken er derfor en sjelden skatt.

Conradine Dunker (f. 1792, d. 1866, i Christiania) var datter av konsumptionsdirekteur Johannes Hansteen  (er ikke det en fantastisk tittel?) - og søster av Christopher Hansteen, en av våre store vitenskapsmenn.
Så langt fakta. Men Conradine er så mye mer enn det. Hun er aktiv i Det dramatiske selskap, hun er lærer og hun har sine klare oppfatninger av ting. Dette er ingen smålåten husfrue som ikke tør snakke i forsamlinger. Hun er talentfull, godt utdannet (noe som ikke var noen selvfølge for kvinner på denne tiden), og full av pågangsmot og humor.
Boken "Gamle Dage: Erindringer og tidsbilleder" består av en samling brev. Da faren døde i 1792 var Conradine 12 år og broren åtte. I 1850-52 er hun over sytti, men bestemmer se for å skrive ned alt hun husker fra sin barndom for at broren skal få høre om faren.
Brevene ble utgitt første gang i 1871, siste gang i 1985 - og heldigvis har de ikke forandret et ord, eller modernisert språket. Det kan være vanskelig å lese innimellom, men det gir også en helt spesiell stemning å lese det slik Conradine skrev det.
Hun er full av humor og er ganske skarp i beskrivelsene noen ganger. Hun legger ikke fingrene i mellom når hun forteller om folk hun ikke liker. Hun må ha vært ganske spesiell. For eksempel så forteller hun med stolthet at det ble sagt om henne at det eneste hun dugde til var å lese bøker!
Boken er full av portretter av folk hun hun husker, sladder i brokker og biter, og en god del om hennes egen noe ustabile oppvekst etter at faren dør. Det finnes kjedelige partier, men jeg har blitt så glad i Conradine, at jeg tilgir henne det meste ...

Smakebiten er fra første avsnittet av boken:

7de Marts 1852
Min kjere gode Broder! Det har ofte faldet meg i Tankerne, at du kun var syv og et halvt år gammel, da vor agt- og elskværdige Fadet ved Døden måtte forlate oss, og at Du maaske derfor neppe erindrer ham og veed kun lidet eller intet om ham, medens jeg, der er fire Aar ældre, erindrer og veed meget om ham, der nu kunde være Dig kjert at erfare. Jeg har derfor længe tænkt paa at opsætte skrivtlig disse mine Erindringer og at meddele Dig dem. Jeg har meddeelt Lisette og Vilhelmine (hennes døtre min anm.) denne min Plan, og de havde opmuntret mig til at udføre den. Altsaa vil jeg, i Guds navn, gaae lige til Sagen.


Flere herlige smakebiter her!!

12 kommentarer:

 1. Åh, hun høres ut som en person jeg ville likt å bli kjent med! Det er kanskje ikke så lett å få tak i denne boken, men jeg fant en digital utgave hos Nasjonalbiblioteket :) http://www.nb.no/utlevering/nb/0b2682404c7720c425be20b924f40afa

  SvarSlett
 2. Denne boken fikk jeg lyst til å lese:-) Tusen takk for info og smakebit:-)

  SvarSlett
 3. Det låter som en väldigt intressant bok. :)

  SvarSlett
 4. Det var en utrolig fin smakebit! Jeg liker å lese det gammelmodige språket og de vakre måtene de beskrev ting på før. Jeg syntes også setningen "at det eneste hun dugde til var å lese bøker" var fantastisk :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Conradine virker som en kul dame!

  SvarSlett
 6. Utrolig flott smakebit! Fikk veldig lyst til å høre mer om Conradine og hennes liv.

  Har du hørt om bloggen Scandalous Women? Conradine hadde nok passet inn der: http://scandalouswoman.blogspot.com/

  Ha en fin søndag. :)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for spennende smakebit! Fikk veldig lyst å lese mer om Conradine. Ha en fin sønag! :)

  SvarSlett
 8. Conradine høres ut til å ha vært forut for sin tid, jeg ble nysgjerrig nok til å laste ned boken fra linken som ithil var så snill og delte med oss.

  SvarSlett
 9. Heldig er den som finner ei bok verdt å lese så mange ganger! Og det er uvesentlig at den brukes i "embets medfør"!

  SvarSlett
 10. Så herlig smakebit :)
  Og så bra at du leser slike bøker! Jeg har ofte lyst til det, men velger for ofte å la være ...
  ENJOY!
  Pia xx

  SvarSlett
 11. Conradine hørtes ut som en spennende dame:) Fin smakebit:) Ønsker deg en fin søndagskveld:)

  SvarSlett
 12. Takk for interessant smakebit! Jeg skjønner godt at en slik bok kan være til stor inspirasjon! Conradine virker som en forutseende dame, men hun hadde sikkert ikke trodd at noen skulle lese brevene 150 år etter. Slike bøker har en spennende og viktig historisk verdi.
  Så hyggelig for deg at du har boken i eie!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett