“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 25. august 2013

Smakebit på en søndag: Christiania Kvadraturen i Oslo


Midt inne i Oslo, like under festningen, ligger restene av Christiania. Den finnes i de rette gatene i Kvadraturen, i enkeltbygninger som har overlevd bybranner og overivrige byfornyere. De fleste av disse bygningene har overlevd fordi de har hatt nytteverdi; som Den gamle Krigsskolen i Tollbodgaten, Forfatterforeningens hus som i sin tid var den gamle Rådstuen, Treschowgården som nå er en del av Fred. Olsens bygninger ved Børsen, Anatomisalen på Chrstiania Torv - og sikkert flere som jeg ikke husker akkurat nå. Men de gir er bilde av en by der de som hadde råd til det, trykket seg sammen innenfor bymurene, mens resten av befolkningen holdt til i forstedene. Forstedene som i dag er en del av Oslo sentrum som Aker, Vaterland, Grønland, Vika og Gamlebyen.

Sånn, det var historieundervisningen for i dag. Jeg leser mye om Kvadraturen siden handlingen i Skjebnesøstre for det meste foregår der, og jo mer jeg leser, desto mer fascinert blir jeg.
Enhver forfatter som skriver historiske romaner, må lære seg balansen mellom å bruke alt man lærer i researchen, til å finne ut hva som ikke er nødvendig. Det er fristende å pøse på, men for leseren kan det bli fryktelig kjedelig ... det synes i hvert fall jeg hvis jeg leser bøker der forfatteren doserer for å vise alt hva han/hun kan. Det er uhyre lett å gå i den fellen (det er derfor man har redaktøren - som er særlig til nytte hvis de tør å si blæ ...).

Dagens smakebit kommer fra en bok jeg akkurat har kjøpt:

Christiania Kvadraturen i Oslo av Dag-Ivar Rognerød og Jiri Havren. Den er stappfull av fakta og flotte bilder. Masse inspirasjon for meg!
Smakebiten er fra s. 40, i kapittelet om patrisierbyen på 1700-tallet






I Christiania ble britisk kulturpåvirkning meget sterk, som følge av patrisiernes sterke bånd til den veien. Invandreren Enevold de Falsen kalte byen for "londonisert". Til tross for alle påtrengende impulser, fant den reisende professor Edward Clarke i 1799 ikke en eneste norsk bokhandel (det fantes likevel et håndfull), hans syntes åndslivet i Christiania sto lavt. Mangelen på bokutsalg og detaljhandel hadde å gjøre med et lite marked for kultur og forbruksprodukter; patrisierne selv hentet alt de trengte fra utlandet for privat bruk.

En liten overklasse som tjente penger så det sto, som veltet seg i luksus og var strålende fornøyde med seg selv og sitt, (inntil Napoleonskrigene ødela hele moroa, men det er en annen historie).

Og sånn så gamle Christiania ut før bybrannen i 1858 slukte mange av de gamle bygningene. Kirken er Domkirken i Oslo (Vår Frelsers kirke som den lenge het), uten det fine tårnet den har i dag. Ser det ikke koselig ut? (J.C. Dahl 1844)



Flere smakebiter hos Mari som alltid, listen over deltagere blir lenger og lenger - og heldigvis for det! Flukten fra virkeligheten

16 kommentarer:

  1. Det är svårt det där med fakta i skönlitteratur, att få in det på ett vettigt sätt utan att föreläsa.

    SvarSlett
  2. Sikkert viktig med slike bøker når ennskriver romaner som bør være mest mulig autentisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Researchen er viktig, men den må ikke komme i veien for historien - og noen friheter tar man seg jo :D

      Slett
  3. Det er jo interessant å lese om "gamle dager", men jeg er enig i at det ikke kan være "for mye" fakta i skjønnlitterære bøker slik at man nesten mister hele fortellingen. :-)
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant? Den faktaen som er der, skal jo helst være riktig (selv om det kan gå litt i ball av og til) :D. Jeg ga opp Tom Clancy av den grunn - etter side opp og side ned med våpenbeskrivelser ...

      Slett
  4. Enig at det så fint ut. En bok jeg kunne tenke meg. Men jeg har en kollega som dette hadde vært en toppers bok for. Takk for et flott boktips.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne er fra 1998, og veldig fin, med flotte bilder og interessant tekst :D

      Slett
  5. Måste ta en del tid att läsa alla faktaböcker för bakgrunden! Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. En must for en historisk forfatter er at man liker historie. Detaljene er viktige for troverdigheten, så man forsøker å lese så mye som mulig og bruke så lite som mulig! :D

      Slett
  6. Böcker som denna läser jag mer än gärna. Stort tack för den smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oslo har ikke vært flink til å ta vare på historien, og da er sånne bøker et funn :D

      Slett
  7. Interessant å lese om hvordan byen var før i tiden!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har fått et litt annet syn på Oslo gjennom dette her. Det er mye spennende som dukker opp når man ser etter:D

      Slett
  8. Så koselig ut ja:) Liker når det står litt fakta i bøkene, det gjør de interessante å lærerike, men som du sier det må være en balanse der. Takk for smakebiten!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi må jo ha med en viss mengde fakta, for å vise tid og sted, men altså ikke for mye. Og det er veldig lett å rote seg bort i researchen, bare fordi det er spennende :D

      Slett