“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

tirsdag 20. august 2013

Leserprofil: Natalie

Dette har svirret i bloggverdenen og siden jeg har litt tørke her inne, så kaster jeg meg på. Opprinnelig kommer den fra Bokmerker.org som igjen har funnet den på Bokhora og oversatt til norsk. Mange morsomme og fine svar rundt om kring!

1 Hvilken bok leste du sist
Den er litt kinkig, siden jeg har flere halvleste for øyeblikket. Den siste jeg leste ut var TimeRiders: The Mayan Prophecy av Alex Scarrow. Bok nummer åtte i serien. Jeg slukte alle åtte i løpet av et par uker. Det kommer en til, men det er sååååå lenge til ...

2 Hvilken bok skal du begynne på
Jeg var nedom forlaget i dag og hentet et par poser av mine egne bøker, og da var jeg så heldig at jeg fikk med meg noen andre i samme slengen. Karsten Alnæs nye bok om 1814 som jeg skal kose meg med, og Khaled Housseinis bok Og fjellene ga gjenlyd. Jeg begynner sikker på den siste først. Jeg har ikke lest noe av ham før så det skal bli interessant å lese.

3 Er det mest kvinnelige eller mannlige forfattere i bokhyllen din?
Mine bokhyller er stappfulle av faktabøker om 16-17 og 1800-tallet, veldig mye er gammelt og veldig mye av dette er skrevet av menn. Av skjønnlitterære så er nok overvekten skrevet av kvinnelige forfattere. Eller kanskje ikke. Jeg har ikke tatt så grundig sjekk ...

4 Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker "nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten eller lignende
Hvis jeg gjør det, så er det et sikkert tegn på at boken er kjedelig. Det hender at hvis jeg liker boken veldig godt, så tenker jeg mer sånn: Å, nei, nå er det slutt snart! Hva skal jeg gjøre!

5 Hvordan velger du bøker du vil lese?
Jeg har stor glede av alle bokbloggene når det gjelder å finne nye bøker. Uten bokbloggere ville jeg aldri ha fått lese Michael R. Hicks  In Her Name-bøker, for eksempel. Eller Diana Gabaldons bøker, og det ville vært fryktelig synd. Ellers plukker jeg opp bøker når jeg går i bokhandelen, surfer på nettet, snakker med folk - overalt egentlig. Jeg velger bøker fra hva som fanger interessen min. Er det en forfatter jeg kjenner, så venter jeg på neste bok. Ukjente forfattere må jeg oppdage først, og det går mye over via nettet nå i hvert fall.

6. Når er en bok for lang?
En bok er for lang når den ikke fenger meg. Da kan den like gjerne være på hundre sider som tusen sider. Det har ikke noe å si.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis originalspråket) som på norsk?
Jeg leser stort sett bare norske forfattere på norsk, ellers leser jeg engelsk. Jeg har ikke tålmodighet til å vente på oversettelsen.

8 Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale alle vennene dine til å lese?
Vanligvis så gjør jeg ikke det med mindre jeg blir spurt. Men jeg anbefaler alltid Jane Eyre til alle, og i fjor ble jeg så begeistret for The Guernsey Literary and Potato Piel Society at jeg bare måtte fortelle alle om den! Heldigvis falt den i smak hos de fleste som leste den.

9 Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall - når gir du opp?
Jepp - og så fort som mulig. Livet er for kort til å bruke på kjedelige bøker, og den tiden jeg bruker på en sånn bok, kan heller brukes på en bok jeg liker. Dette er en av grunnene til at jeg akkurat nå har flere påbegynte bøker, ingen av dem har fenget meg nok, og da havner de i bokhyllen med et gjenglemt eseløre i begynnelsen. Det er nesten litt trist ...

10 Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din - og hvilken finnes ikke?
Rent bortsett fra alle researchbøkene som jeg bruker i skrivingen min, så er det flest krimbøker, fantasybøker og horror, og noe romantikk. Masse biografier og faktabøker. Det som nesten ikke finnes er poesi. Få norskeskjønnlitterære forfattere, også, bortsett fra en og annen klassiker.

2 kommentarer:

  1. Fint å lese disse "profilene". Skal legge ut min også nå.

    SvarSlett
  2. En fin måte å bli litt kjent på!
    Jeg er ganske så enig med deg i mange ting ser jeg, når det gjelder kjedelige bøker, å telle sider, Guernsey boken er en av mine favoritter og Khaled Housseinis bok står langt fremme på leselisten :-)

    SvarSlett