“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

torsdag 6. desember 2012

6. desember - Sinterklaas


Jeg liker å lese «bakom» legendene. Det er fascinerende å se hva utgangspunktet for en tradisjon er – eller hva vi tror utgangspunktet er. Noen ganger aner vi jo ikke hvor eller hvordan noe oppsto. Sinterklaas springer ut av Sankt Nikolaus som døde 6 desember mellom AD 345 og 351. Han ga bort formuen sin og gikk inn i kirken, og dermed startet han altså en tradisjon som jeg er ganske sikker på at han ikke kunne ha forestilt seg.
Santa Claus kommer fra Sinterklaas, som nederlandske immigranter hadde med se da de kom til USA. (Tenk å ha med seg julenissen på reise – fantasien løper løpsk!)

Sinterklaas kommer til Nederland allerede i November, med opptog og drama, og hver Niklasaften (som egentlig var i går), så kommer han med presanger til ungene. Med seg har han Svarteper - som ikke er afrikaner, men egentlig er sotete etter å ha klatret ned pipene.

Mitt første møte med den hollandske tradisjonen om Sinterklaas var takket være nabojenta Macarena i Spania. (Ja, jeg vet at Macarena er en tullete dans, og hun heter helt sikkert ikke akkurat det, men i min hukommelse høres det sånn ut). Macarena var syv og jeg var tolv, og egentlig altfor gammel til å leke med en så mye yngre unge, men hun var på kostskole hele uken, og kom bare hjem i helger og ferier. Jeg syntes synd på henne ... av og til.

 
 
6 desember dukket hun opp med presanger til oss. Det var noe nytt. Julepresanger 6 desember? Ikke noe var bedre enn det. Macarena ble litt støtt da hun ikke fikk presang tilbake, så på julaften stakk vi over med en pakke, noe hun ikke var vant til. Så det gikk seg til.

Fordelen med å bo i Spania, var selvsagt også at 7 januar var det Helligtrekongersaften (puh), og da var det også presanger! Jeg ville ikke reise hjem igjen ...
 
Det var også tradisjon i Nederland at barn ville bli sendt til Spania hvis de ikke var snille ... det må ha vært forvirrende for stakkars Makarena.

Wikipedia om Julenissen og hvor han kommer fra ...
Så fra Sankt Nikolaus i 345 til Coca-cola nissen fra 1931.

 
Jeg har nå sansen for vår julenisse, jeg.
 
 
Også en liten faksimile til slutt - her er nemlig legenden om julenissen i diktet som satte fart i det hele:
 
 

4 kommentarer:

  1. Hei! Interessant å lese det du skriver, det er nok ikke mange som kjenner så mye til dette. Da jeg nevnte at det var Nilsmesse i lunsjen, var det ikke mange som skjønte hva jeg snakket om… Jeg ble selv kjent med denne feiringen da gikk på videregående skole og fikk god kontakt med ei jente som var utvekslingsstudent fra Tyskland. Nilsmessedagen har fascinert meg litt og ligget i bakhodet i mange år, før jeg plutselig fikk for meg at jeg ville markere den litt i fjor. Eldstejenta ble veldig glad for det, siden hun da fikk en liten oppmerksomhet i en julestøvel, og det var jo nytt og spennende.
    Det er kanskje rart å starte med en skikk som ikke har vært noen tradisjon her i landet. Men… Jeg har nå litt sansen for å låne av gamle skikker, for å lage nye «ritualer» i familien, spesielt nå i førjulstida. Det kan bare ikke bli nok førjulskos, spør du meg.
    Forresten er det ikke mange år siden jeg oppdaget at det ikke bare fantes to nisser (den amerikanske Cola-nissen og den norske fjøsnissen), men også den europeiske nissen med lang kåpe (bispedrakt). Lurer på om det finnes flere varianter rundt omkring i verden?

    SvarSlett
  2. De feiret jo Nilsmesse i riktig gamle dager, kanskje det tok slutt da vi ble protestanter? Morsomt at du tar opp tradisjonen. Vi har jo innført både Valentinerdagen og Halloween, så hvorfor ikke Sinterklaas og gjerne også Helligtrekongersaften? Enig med deg, kan ikke bli nok kos før jul! Det finnes helt sikkert mange nissevarianter - kan ikke bli mange nok, synes nå jeg :D God advent til deg!

    SvarSlett
  3. Ja, det er spennende å finne ut bakgrunnen til tradisjoner. Selv om jeg visste dette med Sankt Nikolaus, var det mye i innlegget ditt som var nytt for meg.

    I morges prøvde jeg å finne bilder av julenisser som barna i barnehagen kunne fargelegge. Cola-nissen var det flust av, men fjøsnissen var omtrent umulig å finne!

    SvarSlett
  4. Det står ikke i denne Wikipedia innlegget at byen Myra som St. Nicholas er fra ligger i nærheten av Antalya, Tyrkia. Hver gang jeg forteller mine norske elever om denne fakta blir de så sjokkert: at julenissen er opprinnelig fra syden og ikke nordpolen.

    SvarSlett