Jeg snublet over en researchbok på nettet som viser seg å være perfekt for meg. Jeg skulle ønske at jeg hadde funnet den tidligere!
Dessverre fant jeg ikke noe bilde av den, så dere får nøye dere med tittelen. Christopher Hammer Norsk Kogebok 1793. Noen glimt av justiråden, hans samtid og hans kjøkken. Hroar Dege 1994.
Dette er faktisk en kokebok fra 1793 - lenge før ferdigmat og posesupper - og en tid da absolutt alt ble brukt. Hroar Dege kaller seg Gourmet-arkeolog - så stilig tittel! - og har modernisert oppskriftene der det har vært behov for det.
Denne smakebiten passer nå like oppunder jul:
153. Svine-Ribbe stegt på Spit
En Svine-Ribbe, Beenene tvers over hugne, steges på spit, naar den er stegt overøses med en Røre af æg, fløde, stødt hveede-Brød, eller bestrøes med Reven hveede-Brød og Krydder, spises med Kjrse-bærsous av Sukker, Krydder og Nelliker.
Nå gleder jeg meg til jul :D
***
På dansk heter den: Kommer ej jul?
Da Jonas vågnede, fik han med det samme ondt i maven ved tanken om den beslutning, han havde taget, lige før han gik i seng. Nu var der kun en uge til juleaften, og han kunne ikke se anden udvej end at løbe hjemmefra. Jonas havde planlagt sin flugt, lige siden han havde fået at vide, at han måske skulle tilbringe julen hos sin far i Stavanger.
Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten
Så fine smakebiter! Selv om jeg er litt usikker på Ribbe med kirsebærsaus? :-)
SvarSlettJeg måtte lese novellen og den hadde en søt begynnelse. Jeg kan se for meg Jonas, godt innpakket, vente på at mor skal gå på jobb :-)
Ønsker deg en nydelig søndag!
Nydelig søndag til deg også. Ikke så sikker på den "sousen" jeg heller :)
SvarSlettDet låter spännande med mat från förr.
SvarSlettDe hadde litt annen smakssans, men mye av det de laget brukes i dag. Som juleribben. God advent :)
SlettInteressant smakebit fra kokeboka. Ikke noe jeg ville forsøkt meg på, men artig å se. God søndag videre. :)
SvarSlettDet var en lity mer komplisert form for matlaging den gangen - ingen Ica .. God advent :)
SlettTo flotte smakebiter - ribbe på spit og flukt før jul. Ha en nydelig søndag!
SvarSlettTusen takk. Jeg håper din søndag ble bra ogsp! God advent :)
SlettFlotte smakebiter begge to:-)Ha en finfin søndag.
SvarSlettSøndager er alltid stas. God advent :)
SlettTakk for to fine smakebiter! Ble litt sulten!:) Kos deg på denne søndag!:)
SvarSlettRibbe er godt og kirsebær er godt. Jeg har aldri tenkt på dem sammen. Hm. God advent :)
Slett"Så da har jeg egentlig ikke en ordentlig smakebit i dag, og derfor blir det to - hvis det høres logisk ut!" Nei, det var ikke logisk i det hele tatt. Men morsomt var det.
SvarSlettStilig at du leser og bruker gamle kokebøker som inspirasjon i arbeidet. Bruker du å lage maten du leser om også får å kunne beskrive maten? Det hadde vært imponerende om du hadde gjort det.
Jeg leste først : "lenge før ferdigmat og posePUPPER" Ha ha.
Logikk er kjedelig :). Gamle kokebøker sier så mye om hvordan folk levde. Sånt er spennende. Jeg har ikke forsøkt oppskriftene men det er fullt mulig siden Dege har "modernisert" de fleste. Posepupper er mer sci-fi :) God advent:)
SvarSlettTakk for herlig svar. Sci.fi, hihi, ja. God jul!
Slett