“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 2. desember 2012

Luke 2 - Smakebit på adventssøndagen ...

 
Siden dette må bli et bidrag både til julekalenderen og til Smakebit på søndag, så måtte jeg grave litt i hyllene for å finne en bok med Jul. Det ble Gamle dage av Conradine Dunker som slipper til. Jeg har hatt den som smakebit tidligere, det er en viktig researchbok for meg og en bok jeg ofte blar i for å finne inspirasjon. (Jeg forsøkte å finne linken, men det er noe som ikke fungerer optimalt med bloggen min. Den tar uhorvelig lang tid på alt mulig ...).

Nuvel. Conradine Dunker var en driftig dame som altså har skrevet sine memoarer i brevs form (hun skrev brev til sin lillebror for å fortelle ham om farens om døde da de var barn). Brevene er full av lange, kompliserte navn og små, nydelige fortellinger. Derav inspirasjonen.

Conradine var så heldig å få være gjest på de store julefestene som Collett holdt på Fladeby - ti dager med julemoro, og så vidt tid til å sove. Med min fisker/bonde slektsbakgrunn, ville jeg nok ha vært en av de som ryddet og vasket, men moro var det sikkert likevel. Jeg har tro på at alle de som måtte bidra til at herskapet og deres 30 gjester koste seg, også sørget for å ha det moro selv ...De ubeskjeftigede Herrer og Damer legede Julelege eller havde Kjøretoure for, eller morede sig med at synge og musicere. Ved Middagsbordet ble sunget og udbragt Skaaler for Selskabet, for Vert og Vertinde, for Obervert og Oververtinde:

"Saa skjenke vi en Bumpert i for Obervert og Vertinde,
Paa Glæader riig, for Sorger fri, der' Levetid hensvinde!
Og hør engang, stem op en Sang for Jul og glade Dage!"

Flere smakebiter hos Mari på Flukten fra virkeligheten

Litt skryt på tampen er lov, så ta en titt øverst på bloggen. En av mine føljetonger er Juleromankalender (stilig ord) på nettsiden til Hjemmet Danmark. Romanen er delt opp i 24 biter, så det er bare å kose seg med en liten smakebit hver dag ...
God advent!

10 kommentarer:

 1. Gratulerer med julekalender i Danmark ;)

  Jeg husker forrige smakebit du la ut fra denne boken, Natalie. Det var virkelig fascinerende lesning. Er det en ting jeg gjerne skulle ha opplevd, vært fluen på veggen i, så er det et godt gammeldags juleselskap ala Tante Pose(handlingen der er vel litt nyere enn Conradines tid vil jeg tro, ca. 1890 årene).

  Her har du forresten link til det andre innlegget ditt om samme bok :)

  Her var det forresten blitt herlig og julerødt, Natalie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :). Jeg vet ikke hva det er.men bloggen min er ultratreig å manøvrere. Faktisk lettere via mobil.God adventssøndag :+)

   Slett
 2. Gratulerer med julekalenderen!

  Jeg husker også den forrige smakebiten din fra denne boka, begge er interessante innsyn i en annen tid. Takk for smakebiten og ha en fin søndag. :)

  SvarSlett
 3. Hyggelig at en så gammel bok gjør inntrykk. Conradine ville vært stolt. God adventssøndag:)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, det avr en julig sådan:-)

  SvarSlett
 5. Herlig og annerledes smakebit, denne boken fikk jeg sannelig lyst til å lese :) Og gratulerer så masse med julekalenderen i Danmark - så innmari kult :)

  SvarSlett
 6. Ja,denne boken husker jeg du har lagt ut noe om før,denne har jeg lyst til å lese en gang. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Grattis med juleromankalender i Hjemmet - gøy : )

  Leste smakebiten din, og må si jeg blir litt motløs av å lese eldre norsk - blir for opphengt i ordene til å komme inn i fortellingen, Men takk for smakebiten : )

  SvarSlett
 8. Gratulerer med julekalender, så stas!:) Høres flott ut å få delta i de flotte selskapene. Tenk klærne! Drømme drømme! Hadde likt det:) Morsom bok du har funnet deg til inspirajon:) Takk for at du deler litt av den:)

  SvarSlett
 9. Bøker om gamle dager er interessant lesing, forståelig at det er mye inspirasjon å hente her :)
  Flott at en av føljetongene dine er å finne i Hjemmet, klart det er lov å skryte av!

  SvarSlett