“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 28. juli 2013

Smakebit på søndag: Quiet


En av de tingene jeg liker med min lille Kindle, er at jeg kan laste ned smakebiter. Det er ikke helt det samme som å gå i bokhandelen og lese slutten før jeg kjøper en bok, men det er bedre enn ingenting.
Jeg har lastet ned denne smakebiten her i dag, for å se om det var noe nytt jeg kunne lære om introverte dvs innadvendte folk - som jeg er en del av. En av de tingene som fikk meg til å flire, var at forfatteren hevder at introverte må fylle opp energien sin av og til, særlig når de har vært mye ute blant folk - og da gjerne med en bok ...
Jeg er veldig typisk innadvendt, det må jeg jo innrømme. (Forfattere er gjerne det siden yrket jo krever at man lever mye i sitt eget hode, og trives i sitt eget selskap). Noe sånt voldsomt folkesky er jeg ikke, jeg kan være riktig så sosial, selv om jeg ikke akkurat er et midtpunkt i selskapslivet (hø, hø). Som barn ble jeg med på julefester og bursdagsfeiringer med stor begeistring, men etter noen timer ble jeg som regel oppdaget under et bord eller inne i et hjørne med nesen i en bok, og det var helt i orden. Heldigvis var det ingen som nektet meg å ta med bøker på sånne tilstelninger ... Jeg gjør ikke det lenger - det er vanskeligere for en femtiåring å  krype under bordet enn for en tiåring - men jeg har jo med meg en bok i vesken til veien hjem ...
Susan Cain hevder at verden nå er så fokusert på hvor positivt det er å være ekstrovert, dvs utadvendt - men at faren med det er vi kan gå glipp av en Van Gogh, Einstein, Rosa Parks osv. Og hvis vi ikke hadde hatt noen introverte i det hele tatt, ville vi altså ikke fått Peter Pan, Relativitetsteorien, Charlie Brown, Schindler's liste osv, osv.
Interessant? Jeg synes det.

Tilbake til smakebiten ...

A frew things introvert are not: The word introvert is not a synonym for hermit or misanthrope. Interverts can be these things, but most are perfectly friendly. 

Greit å vite når man snubler borti "den stilleste".


Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten


Og så kan det være greit med en bruksanvisning, kanskje? Som jeg fant her: BL Between Letters20 kommentarer:

 1. Jag tror (och hoppas) att alla sorter behövs. Även jag är introvert, men social när det behövs :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper det samme. Det ville være trist med bare en type folk.

   Slett
 2. Takk for en nyttig smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Greit å lese noe annet av og til, ja. :D

   Slett
 3. Jeg kjøpte denne boken på engelsk men skal ha den på norsk også når den kommer ut i neste måned. Jeg er nok en av de som er innadvendt også. Jeg så et klipp på youtube her om dagen hvor forfatteren holdt et foredrag. Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset. Det klippet skal jeg få med meg :D

   Slett
 4. Jag hörde om den här boken och blev lite nyfiken. Ser mig själv som introvert, men alla runtomkring håller inte med. Tror jag beror på vad man lägger in i ordet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle tro at ingen er bare en ting. Ellers ville det bare finnes folk som er hysterisk midtpunkt og folk som bor i huler for seg selv ...:D

   Slett
 5. Ännu en introvert här, borde kanske läsa den :)

  SvarSlett
 6. JA, det er en stor forskjell i hvordan introverte henter energi og de ekstroverte. Man må ta vare på seg selv som introvert, virkelig, i dagens samfunn hvor som du sier de ekstroverte egenskapene hylles..
  Og selv om man i hovedsak er introvert betyr ikke det at man kan ha glede av å være sosial.
  Jeg har også hatt stor nytte av å lese Elain Aarons bok om Særlig sensitive.
  Å være særlig sensitiv betyr er ikke nødvendigvis at man er introvert, men de aller fleste særlig sensitive er mer introverte enn ekstroverte.
  Viktig å være en man er, og ta hensyn til det, istedet for å prøve å være noe man ikke er, jfr hypersosial og utadvendt hele tiden.
  Ha en fin dag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant bok. Den skal jeg ta en titt på. Jeg merker fort hvis jeg har for mye på tapetet en dag - blir fort sliten hvis jeg er mye blant folk. For eksempel er kjøpesentre steder jeg skyr hvis jeg kan. Eller jeg forsvinner inn i nærmeste bokhandel :D

   Slett
 7. Hört talas om den här boken och är lite nyfiken på den, den verkar intressant. Tack för smakebiten! :)

  SvarSlett
 8. Jeg hadde stor glede av denne boka da jeg leste den i fjor. Det var mange biter som falt på plass, og nå lader jeg batteriene i sofaen med god samvittighet:) Det var spennende å høre, som Beate sier, at boka kommer på norsk snart. Jeg håper mange vil lese den og bli litt klokere. Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant man ikke skal ha dårlig samvittighet for å søke fred og ro. Ikke alle kobler av med å hanggliding ...

   Slett
 9. Veldig interessant! Selv har jeg alltid vært ekstrovert, men har nok endret meg en del etter at jeg møtte veggen for 2-3 år siden. Som fremtidig lærer synes jeg dette er veldig interessant. Ikke alle elever er frampå og aktive muntlig, og det må være ok, tenker jeg. De introverte har så mange gode kvaliteter som er så viktige!

  SvarSlett
  Svar
  1. De introverte ungene er lette å overse. De sitter der rolig ved pulten sin og - hvis de ligner meg - så smugleser de en bok og følger ikke med i det hele tatt. Jeg tror ikke det er nødvendig at noe skal skje hele tiden, det er helt ok å bare sitte stille iblant. :D

   Slett
 10. Så flott bok, ble veldig nysgjerrig på den og skal helt klart få kloa i den norske utgaven:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker litt på den norske utgaven selv. Det kan virke som en bok man trenger å understreke i ... :D

   Slett