“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 18. mars 2012

Smakebit på søndagDagens smakebit kommer fra The Tenant of Wildfell Hall skrevet av Anne Bronte. Jeg leste den ut i går, men synes den er så bra at jeg må reklamere litt for den. Takket være min nye Kindle og det at Amazon legger ut klassikere gratis, har jeg nå tilgang til en masse bøker jeg ikke har lest før. Deriblant altså denne.
Forordet er opptatt av å fortelle at Anne ikke hadde det samme geniale talentet som søstrene Charlotte (Jane Eyre) og Emily (Stormfulle høyder), men også at The Tenant of Wildfell Hall var en mye større salgssuksess da den kom ut enn de to andre. Den var også skandaløs i sin tid siden den handlet om en kvinne som sto opp mot sin ektemann - det skulle man jo ikke gjøre, uansett hvor fæl han var.
Så vidt jeg kan finne ut finnes den ikke oversatt til norsk - noe som må være en forglemmelse ett eller annet sted!
Boken er skrevet i brevform - Gabriel Markham skriver til sin venn om den unge enken Helen Graham som kommer til nedslitte Wildfell Hall og det forholdet som langsomt utvikler seg mellom dem. Midt i boken skjer et brudd ved at Helen gir Gabriel sin dagbok som forteller hvorfor hun er så avvisende mot ham og de andre i landsbyen. M.a.o så er det først brev, så dagbok, så brev igjen. Boken er godt skrevet, selv om jeg synes den ble litt treg i midtpartiet, men verdt de timene jeg brukte. Nå skal jeg gi meg i kast med Agnes Grey, Annes andre bok.

Smakebit: "Now, mr. Markham", said she, with a kind of desperate calmness, "I must tell you plainly that I cannot do this. I like your company, because I am alone here, and your conversation pleases me more than that of any other person; but if you cannot be content to regard med as af riend - aplain, cold, motherly, or sisterly friend - I must beg you to leave me now, and let me alone hereafter: in fact we must be strangers for the future. "

Link til mer om Anne: Anne Bronte

Flere smakebiter på en søndag: Flukten fra virkeligheten

5 kommentarer:

 1. En spennende smakebit! Jeg ønsker meg også en Kindle, og enda mer når det betyr jeg får tilgang til gratis klassikere!

  SvarSlett
 2. De skal alltid presisere hvordan Anne står i skyggen av sine søstre. Det begynner å bli ganske irriterende. Snakk om skudd for baugen, og så i en innledning som skal fange leserens interesse for boka. Upassende, synes jeg. Jeg likte boka kjempegodt. Ufattelig modig å skildre et slikt ekteskap på den tida. Godt valg av smakebit! Agnes Grey er forresten fornøyelig lesning - du kan glede deg til den. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Astrid Therese: jeg er forelsket i min Kindle, enda den ikke kan gjøre noe annet enn å laste ned bøker. Nå drar jeg den med meg overalt.

  Tussitanketank: Jeg er helt enig med deg. Det må være mulig å se på Anne som en selvstendig forfatter og ikke som en kontrast til søstrene. Som også er totalt forskjellige. Det er en form for kritikk som ikke egentlig sier noe som helst. Teit.

  SvarSlett
 4. Takk for lesertips og smakebit:)Ha en fin søndagskveld:)

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke lest Anne Brontë, men skal sjekke henne ut. Er veldig glad i Emily :-)

  SvarSlett