“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

fredag 6. november 2009

Research kan være morsomt, spennende og iblant ganske så kjedelig. Jeg har på mitt skrivebord boken Imprimatura som handler om pave Innocens XI, han som styrer Roma i Andrines tid. I utgangspunktet burde det være fascinerende lesing. Forfatterne ble omtrent kastet ut av Italia etter at boken kom ut, i tillegg er boken faktisk forbudt i Italia! (Det sier litt om hvilken makt Vatikanet har selv i våre dager, men det er en annen historie).
Hvorfor så sterke reaksjoner på en bok om en pave som døde for omtrent firehundre år siden? Vel, det har seg slik at en pave som regel blir saliggjort etter sin død, enkelte til og med gjort til helgener.
Innocens XI er kontroversiell på mange måter. Boken Imprimatura hevder at årsaken til at han aldri ble saliggjort er at han personlig finansierte Wilhelm av Oraniens kamp for å bli kongen av England. Det høres forsåvidt ikke så spennende ut, helt til man innser at Wilhelm var svoren protestant. Med andre ord: en katolsk pave lånte penger til en protestantisk konges krigføring, og var dermed direkte årsak til at England en gang for alle gikk tapt for katolisismen. Og ikke nok med det – han støttet Wilhelm mot James II - en katolsk konge!
Er det så sant? Forfatterne hevder at de har dokumentasjon for alt. Jeg vet ikke. Av den enkle årsak at jeg ikke har lest boken ferdig ennå. Det er ikke fordi temaet er uinteressant, eller ikke er inspirerende for Ildfuglen – men fordi boken er så utrolig kjedelig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar