“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 14. oktober 2012

Smakebit på søndag: Den vennlige fienden



Det er ingen hemmelighet at jeg er fascinert av krigen. Jeg startet min forfatterkarriere med boken I svastikaens skygge, som så absolutt er en krigsbok. (For å skryte litt så vant jeg pris i Grøndal og Dreyers romankonkurranse med den boken, en delt pris med Frid Ingulstad - okay, skryten over).

Det kommer stadig nye bøker om krigen, og noen av dem er riktig så spennende. Jeg skulle kjøpe en bok til en venn og gikk i faktaavdelingen på Tanum. Big mistake. Jeg kom hjem med tre bøker jeg ikke hadde tenkt på, deriblant Ebba D. Drolshagens Den vennlige fienden.

Jeg husker en 17.mai-feiring i den norske kolonien i Spania på tidlig sytti-tallet. Min mor (f. 1939)hadde truffet et eldre tysk ektepar som var veldig hyggelige, og invitert dem med. Min snille bestemor var ikke like begeistret. Hun kunne knapt se på dem, langt mindre snakke med dem. Særlig da den eldre tyske herremannen begeistret la ut om hvor fantastisk det hadde vært å være i Norge da han var ung... soldat ... på Rjukan. Muligens ikke det beste emnet å snakke om med en eldre norsk kvinne - han innså det en anelse for sent. Det ble liksom ikke helt den gode stemningen etter det ...

Den vennlige fienden er basert bl.a. på dagbøker, brev og intervjuer med tyske soldater som befant seg i Norge eller Frankrike under krigen. Det er interessant at Drolshagen - som selv er norsk/tysk - sammenligner okkupasjonen i disse to landene. Opplevelsen var på mange måter veldig forskjellig. I Norge hadde man et godt forhold til Tyskland før krigen, mens i Frankrike husket man så altfor godt første verdenskrig.

Det jeg finner fascinerende er de tyske soldatenes egne opplevelser av å være i Norge under krigen. De hadde en helt annen oppfatning enn nordmenn flest, og syntes det hadde vært en fantastisk å være her. Jeg antar at de sammenlignet det med østfronten ...

Okay, smakebiten er fra s. 16. Jeg har ikke lest så mye ennå.

I "Retningslinjer for opptreden ved personlig kontakt med den norske befolkning", som Wehrmacht-ledelsen ga til soldatene sine, heter det spisst: "Nordmannen har ingen sans for militær disiplin og autoritæt".


(Personlig synes nå jeg at det er et hederstegn, men forstår at nazistene ikke så det på samme måten ...).









Flere smakebiter hos Mari: Flukten fra virkeligheten

20 kommentarer:

  1. Det høres ut som en super interessant faktabok! Jeg forstår godt at tyskerne likte seg godt hos oss, Norge er vakkert! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. På den tiden var jo også fredelig, så mye av tiltrekningen lå nok også der :D

      Slett
  2. Jag kan tänka mig att det var betydligt bättre att vara tysk soldat i Norge än på östfronten. Jag är också fascinerad över andra världskriget, det finns så mycket att läsa. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har en mistanke at for mange av dem var det rene ferien, ja :D

      Slett
  3. Dette virker å være en interessant bok, har ikke lest så mange bøker om krigen noe jeg kunne tenke meg å endre på. Takker for smakebiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. De siste årene har det kommet mange bøker med andre synspunkter på krigen, enn den offisielle "gutta på skauen" oppfatningen. Mye spennende. :D

      Slett
  4. Takk for smakebiten. Har tenkt å lese denne boka en gang. Men det er perioder der jeg unngår de mest alvorlige tema, og plutselig er det bare disse jeg leser. Men det er vel slik vi lesere er(?) Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt etter humøret, sånn leser i hvert fall jeg! :D

      Slett
  5. En fin smakebit så peiket meg i retning av en bok jeg ikke har tenkt på å lese. Vi har nemlig denne boken på jobb (jeg kjenner igjen omslaget), men jeg er ikke flink til å lese fakta derfor hadde jeg heller ikke tenkt å lese den. Men den hørtes betraktelig mer spennende ut nå og bli notert :-)
    Takk for tips og ha en riktig fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Verdt å ta en titt, selv om jeg nå synes den er litt tung ... :D

      Slett
  6. Du er flinkere til å selge denne boka enn vaskeseddelen, så takk for både smakebit og informasjon. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er veldig interessert, som sagt. Og selv om den er litt tung, så er temaet spennende. :D

      Slett
  7. Jag brukar inte vara så intresserad av den här typen av böcker men det här är andra gången du lyckas övertyga mig... Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  8. Jeg tror dette er en bok som kunne vært interessant for meg å lese. Det er en periode jeg egentlig er interessert i, men jeg har aldri lest noen faktabøker om krigen(det begrnser seg til historiebøkene på skolen).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det finnes mange spennende bøker å få om denne tiden - det hender jeg lurer på om det er plass til flere - så man kan velge og vrake etter interesse. Alltid noe nytt :D

      Slett
  9. Denne må jeg få lest. Jeg elsker krigshistorie. Besteforeldrene mine og mammas tante har snakket så mye om det. På en måte synes jeg litt synd på tyskerne også, ikke alle av dem var onde. De kunne ikke for hvilke land de var født i. Men samtidig kan jeg godt skjønne at den eldre generasjonen føler som de gjør og ikke glemmer det som skjedde så lett. Men som bestefaren min sa; en soldat kan være en venn, men det er hvilken side han står på som gjør han til fienden:)

    SvarSlett
  10. Jeg hadde det på samme måten. Det var en vitkig del av historien til mine besteforeldre og foreldre, så det ble fortalt mye om det mens jeg vokste opp. Derav interessen, selvfølgelig. Og ja, mange tyskere var ikke onde, men de var fanget i sitt eget samfunn. De ble da også grundig hjernevasket, de fleste. :D

    SvarSlett
  11. Så fint du hadde smakebit fra denne boka. Liker Drolshagen godt, og dette er en bok som står høyt på ønskelista mi. Er derfor eksta takknemlig for smakebiten =)

    SvarSlett
  12. Velbekomme, heter det vel. Det er et fascinerende tema, og hun skriver godt :D

    SvarSlett