“Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.”

Groucho Marx

søndag 4. juli 2010

Sci-Fi og Gudenes maskin ...

Jeg har et spørsmål til Sci-fi forfattere. Hva skjer med smakssansen hvis man bytter kropp med en annen person? Jeg kjenner ingen forfattere som skriver i denne genren, men jeg stiller spørsmålet likevel.
Jeg innrømmer det gjerne. Jeg elsker Sci-fi – både filmer og bøker. Star Wars (de gamle, ikke de nye – usj), Stargate, Stargate universe, Millennium, V, I, Robot, I am Legend, Battlestar Galactica, Asimov, Bradbury, Dick, osv, osv. Bortsett fra Star Trek. Den synes jeg ulidelig kjedelig uansett hvor klassisk den er. Bare for å ha sagt det.
Hvor var jeg?
Jo, jeg så Stargate Universe her om dagen og der har de en fiffig liten sak. (det er det som er så greit med Sci-fi – når de trenger noe, bare finner de opp en kjekk dings av noe slag!). Denne dingsen ser ut som en trekantet plastsak som legges på en plate, og vips så kan du bytte plass mentalt med en annen person på en annen planet. Veldig fiffig.
Det jeg liker er forfatternes – enten de skriver bøker eller filmmanus – evne til å få det mest usannsynlige til å virke troverdig. Forfatteren klaprer i vei på datamaskinen. Helten blir sendt til månen og noe går fryktelig galt. Der sitter han på en kald månestein og teller sekundene til han skal dø - uten oksygen, uten romskip, uten noen mulighet til å komme tilbake – hva gjør han? Vel, han husker at han heldigvis har en dings i lommen som omgjør månestøv til luft!
Da jeg studerte litteraturvitenskap lærte jeg om begrepet Deus ex machina. Det var et grep som komedieforfattere i antikken var veldig glad i, og som innebar at når floken var på sitt største, grep gudene inn og ordnet opp. Jeg mener å huske at Johan Herman Wessel brukte det i sin komedie Kjærlighed uden strømper. Det brukes ganske flittig i TV-serier, da som regel ved å vise en scene hvor alt går forferdelig, bombesprengende galt – bare for å vise helten som våkner fra en skremmende drøm. Fiffige Sci-Fi dingser får meg alltid til å tenke på gudenes maskin - noen ganger er fristelsen til å gi Andrine på 1680-tallet en mobiltelefon og la henne ringe nødtelefonen uhyre sterk. Livet ville ha vært så mye enklere ...
Hva var spørsmålet igjen?
Jo, altså, hvis man bytter kropp med en person – hva så med smakssansen? Hvis den man bytter med hater majones - som jeg gjør - vil jeg da plutselig like majones hvis jeg bytter kropp med en person som spiser majones fra tuben?
Jeg tror det er på tide jeg går og legger meg ...

2 kommentarer:

  1. Jeg ser at det er blitt endel reklame her etterhvert. Blir det penger av det ?

    SvarSlett
  2. Foreløpig er nok siden for lite besøkt. Dessuten har jeg ikke helt funnet ut hvordan jeg kan sile annonsene, det er mye rart som kommer, ser jeg. Tror neppe det er mange vordende kjemiingeniører som stikker innom ...

    SvarSlett